predavanje, tribina, projekcija

Filmske večeri u Močvari: Žene, majke, curice!


vrijeme: 12.02.2018. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Klub Močvara, Trnjanski nasip bb

U ponedjeljak, 12. veljače, s početkom u 19,30 sati, u Močvari će se održati novo izdanje Filmskih večeri pod nazivom 'Žene, majke, curice!' na kojima će biti prikazani kratkometražni filmovi 13+ Nikice Zdunić, Tanja Jasne Nanut i Marica Judite Gamulin. Razgovor s autoricama nakon projekcije moderira Višnja Vukašinović, a ulaz je slobodan!

One su žene koje se ne boje zaviriti s onu stranu ženstvenost, u područje straha, nesigurnost i submisivnosti te od tamo iščupati poetske filmske slike ranjenih egzistencija. Nikica Zdunić, Jasna Nanut i Judita Gamulin u svojim kratkometražnim ostvarenjima portretiraju žene čija je ranjivost osnovni dramaturški motor njihovih života i koje omamljeno klize iz jedne u drugu povredu prepuštajući kormilo nizu slučajnosti. Svaka od ovih autorica fokusira se na različit period u životu žene.
 
Nikica Zdunić svoj višestruko nagrađivani 13+ (2016) posvećuje djevojčicama koje tek moraju otkriti tajnu ženstvenost što im se u njihovim osjetljivim godinama čini kao ukleti gral kojeg je nemoguće osvojiti.
 
Jasna Nanut pak u nizu ostvarenja portretira zrele mlade žene suočene s procijepima u slici idealnog života koji ih tjeraju da regresiraju u curice. U svom prvom profesionalnom filmu Tanja (2016), koji je lani osvojio Oktavijana za najbolji kratki igrani film, redateljica suptilno slika krizu identiteta žene koja izlaz pronalazi u regresiji u dane kad je bila tek i jedino tatina curica.
 
A da je teško, možda i nemoguće 'ubiti' curicu u sebi, pokazuje Judita Gamulin svojom Maricom (2017) koja je na pragu starosti odlučila napustiti obitelj i okusiti slobodu žene koja ne mora biti supruga i majka, ali koja u tom očajničkom bijegu jedino otkriva dubine vlastite usamljenosti i neiskorjenjivost svoje submisivnosti.
 
Nakon projekcije filmova s ove tri mlade autorice razgovarat će Višnja Vukašinović o izazovima ženskih identiteta kako ih propisuje naša navadno liberalna suvremenost, ali i rodnoj liberalizaciji filmskog svijeta kao i o imperativu da se ženama pruži autentično i nelaskavo zrcalo u kojem će se konačno drsko diviti svojim slabostima.
 
Raspored: 

19.30 h: vrata; 20 h: projekcija: 13+ (Nikica Zdunić, 2016, 21'); Tanja (Jasna Nanut, 2016, 25'); Marica (Judita Gamulin, 2017, 18'); 21 h: razgovor s sutoricama
 
Program Filmske večeri u Močvari sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar. Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 07.02.2018)