izložba

Tomo Gerić - Osvajanje prostora


vrijeme: 09.02.2018.
mjesto: Galerija Kortil, Strossmayerova 1, Rijeka

Izložba Tome Gerića pod nazivom 'Osvajanje prostora' otvara se u četvrtak, 08. veljače 2018. u 19 sati u riječkoj galeriji Kortil. 
Osvajanje prostora

Poznat je i zatvoren krug Gerićevih motiva: svemirske kugle, kupači, slikarske konstrukcije. Poznata je njegova konstruktivna likovna misao koja se proteže od početaka, kroz sav njegov opus. Poznat je i njegov umjetnički stav da likovne činjenice moraju biti izgovorene čitko, da svaki oblik (onaj kubni i onaj plošni) bude mišljen u strogoj tektonskoj jasnoći i čistoći oblika.

Znamo da istodobno misli slikarski i kiparski, da istodobno ostvaruje dvije vizije: onu naglašene plastičnosti i onu naglašene plošnosti, onu analitičnu, strogu, jezgrovitu, discipliniranu i onu široku, neograničenu i neuhvatljivu u kretanju.

Dosljedan svojoj elementarnoj, čvrstoj, oštroj i prodornoj izražajnosti koja slijedi struju konstruktivizma, Gerić čuva svoje prepoznatljivo stvaralačko lice slikarskog očitovanja, a kiparske ideje. Svemir je njegova najveća i trajna fascinacija, čuđenje koje je obilježilo njegovo slikarstvo, nadahnuće koje traje do danas. Dok razgovaramo u njegovom atelijeru, okruženi slikama, posred perspektiva koje se sukobljuju u nekim gerićevskim bezmjernim prostorima, pokušavam saznati kako svoju analitičnu, racionalnu, discipliniranu likovnu misao pomiruje s metafizikom vlastitoga duha koji teži nesagledivoj protežnosti svemira. Na pitanje, što bi htio dosegnuti, odgovara: Dojam da slika putuje, slobodna od svih stega. (Branka Arh)https://www.facebook.com/Galerija-Kortil-429307893761408/

(D.H.F., 07.02.2018)

Tagovi: tomo gerić