Preskočite na glavni sadržaj

Berlinale: Istarsko Završje osvojilo 2. mjesto u izboru za najbolju filmsku lokaciju

Nakon gotovo tri mjeseca tijesne borbe u utrci za najbolju filmsku lokaciju, Location Award, u čijem je u užem izboru bio i istarski gradić Završje, na ovogodišnjem Berlinalu proglašen je pobjednik - to je kanarski otok Hierro, dok je Završje, filmsko rodno mjesto Robina Hooda, osvojilo drugo mjesto.
vrijeme: 27.02.2020.
mjesto: Završje
url: https://eufcn.com/
Glasovanje je počelo krajem studenog,  a do samog se kraja vodila tijesna bitka između Završja u Hrvatskoj i El Hierra iz Španjolske, kandidata Canary Island Film Commission, gdje je snimana triler televizijska serija "Hierro“, izvijestila je Istarska kulturna agencija.
 
Istarski gradić Završje bio je kandidat Istarske filmske komisije, koja je u okviru Istarske kulturne agencije zadužena za promociju Istre kao filmske destinacije. 
 
Završje, koje se nalazi u općini Grožnjan, 'glumilo' je u proljeće 2017. Loxley, rodni kraj Robina Hooda za istoimeni film Otta Bathursta, čiji scenarij potpisuje Joby Harrold.
 
Dio radnje odigrao se u Dubrovniku koji je utjelovio Nottingham, nakon čega se filmska ekipa preselila u Završje koje je jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre.
 
Osim u Završju, brojne akcijske scene snimane su i u njegovoj okolici, na mostu Parenzane, koji u filmu povezuje Nottingham i Loxley.
 
Kada Robin Hood na zgarištu rodnoga grada odluči povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama upravo su na tom području nastale impresivne akcijske scene.
 
Glavne uloge tumače Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson i Tim Minchin.
 
Na filmu je u Hrvatskoj više od 670 filmskih djelatnika, od kojih 273 hrvatskih, uz gotovo 1 650 statista.
 
"U 15 snimajućih dana ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj", podsjeća se.
 
Snimanje je realizirano kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra.

Distribucija filma počela je 21. studenog u SAD-u, a tjedan dana kasnije i u hrvatskim kinima, u distribuciji Blitz Film & Video Distribution.
 
Veliki izazov za gradić s četrdeset stanovnika
 
"Natjecati se s ostalih, veličanstvenih devet lokacija, biti uz bok nominiranim lokacijama, europskim metropolama, prekrasnim tisućljetnim lokacijama, pejzažima koji ostavljaju bez daha, predstavljao je pravi izazov za Istru i naše malo Završje koje broji tek 40 stanovnika", ističe se u priopćenju.
 
Kako se napominje, glasovi i podrška koju su dobili iz svih krajeva svijeta, upisalo je Završje u europsku filmsku mapu i sam vrh poželjnih lokacija za snimanje.
 
"Impresivne lokacije kao i državni poticaji, utjecali su na dolazak velikih filmskih produkcija u Istru. Puno se snima u Istri, a vjerujemo da će ovaj rezultat doprinijeti većoj vidljivosti Istre i Hrvatske, kao poželje filmske destinacije", dodaje se.
 
Izbor za najbolju filmsku lokaciju treću godinu zaredom organizira European Film Commissions Network, u suradnji s filmskim portalom Cineuropa. (Hina)