Preskočite na glavni sadržaj

'Hrvatska likovna scena na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće'

Predavanje u povodu 150. obljetnice rođenja slikara Ivana Tišova 'Hrvatska likovna scena na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće' održat će dr. sc. Dragan Damjanović u četvrtak, 27. veljače, u 18 sati, u Hrvatskome državnom arhivu.
vrijeme: 27.02.2020. 18 h
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21
url: http://www.arhiv.hr
 

Slikar  Ivan  Tišov  (Viškovci  kod  Đakova, 1870. – Zagreb, 1928.) ubraja se među najvažnije hrvatske umjetnike na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Nakon završene Obrtne škole u Zagrebu školuje se u Beču i Münchenu, a uoči Prvog svjetskog rata dobiva priliku upoznati se i s pariškom umjetničkom scenom. Pod utjecajem ovih sredina i pod budnim okom Ise Kršnjavoga Tišov  ostvaruje  veliki  opus  koji  čine  brojni portreti  suvremenika,  žanr  scene,  folklorni motivi, mrtve prirode, alegorijske, historijske i religijske kompozicije. Iznimno je velik broj Tišovljevih djela vezan uz javne narudžbe – svojim je kompozicijama ukrasio palaču Odjela za  bogoštovlje  i  nastavu  Zemaljske  vlade  u Opatičkoj 10, Hrvatsko narodno kazalište, Kraljevsku zemaljsku knjižnicu (danas zgrada Hrvatskog državnog arhiva), Hrvatski sabor i druge javne građevine te velik broj katoličkih i pravoslavnih crkava (zagrebačku katedralu, grkokatoličku katedralu u Križevcima, pravoslavnu sabornu crkvu u Plaškom, pravoslavnu gimnazijsku kapelu u Zagrebu i druge). Na predavanju će se predstaviti njegov opus u kontekstu zbivanja na likovnoj sceni Hrvatske krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

 

Predavanje pripremio: dr. sc. Dragan Damjanović, red. prof., Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.