" />
obavijest

Petar Hranuelli jedini predstavnik Hrvatske u monografiji Pigmalion


vrijeme: 13.02.2018.
mjesto: Srbija; Beograd, NLB galeriji u Beogradu, Bulevar Mihajla Pupina 165v.

U Beogradu  će 13. veljače biti održana izložba u organizaciji Kuće umjetnika Pigmalion, na kojoj će sudjelovati poznati hrvatski kipar Petar Hranuelli. Tom prilikom će biti promovirana monografija s radovima sudionika dva saziva likovne kolonije Pigmalion. Izložba i promocija monografije održat će se u NLB Galeriji u Beogradu.

Likovna kolonija Pigmalion održala se u dva saziva tokom 2017 godine i okupila je jedna od najvećih imena suvremene likovne scene iz Srbije i inozemstva. Jedini predstavnik Hrvatske na ovom velikom likovnom okupljanju bio je Petar Hranuelli koji će se na izložbi i u monografiji predstaviti svojim radovima od kojih su neki nastali na samoj koloniji.
 
Petar Hranuelli kaže da je bila velika čast biti gost koloije Pigmalion i upoznati umjetnike koji su stvarali i družili se na koloniji.
 
Selektor  kolonije Snežana Petrović, poznata srpska slikarica, okupila je dva saziva umjetnika, različitih po senzibilitetu, ali figurativnog opredjeljenja.  Pored Snežane, na koloniji su sudjelovali: Slavko Krunić (Srbija), Nenad Stanković (Srbija), Maja Jovanović Majolinica(Srbija) ,Vasilije Dolvački (Srbija), Otto Rapp (Austrija), Anica Radošević (Srbija), Jelena Sekulić Voljanek (Srbija), Damjan Djakov (Srbija), Radovan Jandrić (Srbija), Jože Kotar (Slovenija), Nikolaj Mašukov (Rusija) i Petar Hranuelli kao jedini predstavnik Hrvatske.
 
Ovih dana iz tiska je izašla luksuzna monografija u kojoj su radovi nastali na kolonijama, ali i radovi koji predstavljaju naš opus. Na koloniji Petar Hranuelli je bio jedini kipar, te je radio skulpture u kamenu.
 
Aleksandra Đurišić, iz organizacije kolonije Pigmalion, ističe da je za koloniju važno regionalno povezivanje umjetnika, i da je sigurna da će Petar Hranuelli otvoriti vrata i za mnoge druge umjetnike iz Hrvatske.
 
„Petar nas je očarao svojom energijom, svojim kamenom i svojom poetikom. Predstavio je Hrvatsku scenu na najbolji način i upoznao nas sa mnogim aktualnim stvarateljima o kojima nismo znali puno.

Izložba će biti otvorena do 20. ožujka 2018.

(R.P.B., 05.02.2018)