" />
obljetnica, proslava, predstava

Predstava 'Debela' slavi 10. rođendan u Maloj sceni


vrijeme: 10.02.2018. 17 h
mjesto: Zagreb, Kazalište Mala scena, Medveščak 2

Rođendanska izvedba predstave 'Debela', koja je dosad izvedena preko 400 puta i igra već cijelo jedno desetljeće, održat će se u subotu, 10. veljače, s početkom u 17 sati, u kazalištu Mala scena.

Osim što bez dlake na jeziku progovara o problemima tinejdžera o kojima se često šuti, oduševljava djecu i mlade svojim britkim i inteligentnim smislom za humor. Njezinim izvedbama ne nazire se kraj - samo je u posljednjih godinu dana igrala 26 puta, uključujući gostovanja diljem Hrvatske, kao i na međunarodnom festivalu u Rumunjskoj.


Da Debela ne zastarijeva, već živi s novim generacijama, dokazuje i činjenica kako je istoimeni roman Silvije Šesto uvršten na top listu najčitanijih hrvatskih knjiga za mlade. Krase ga i brojna vrijedna priznanja kao i nagrada Ivana Brlić Mažuranić, a nalazi se i na Časnoj Listi IBBY kao predstavnik Hrvatske u društvu stotinu najljepših knjiga za djecu i mlade svijeta. Naslov je na popisu lektire za osmi razred, a predstava zaslužuje biti i na popisu obaveznih izlazaka na kojima ćete uživati u kazalištu.


'Kad smo prije deset godina pripremale predstavu o pametnoj djevojčici Ladi, nas tri „mame“ Silvija Šesto, Vitomira Lončar i ja nismo ni u snu mogle pretpostaviti da će ona do svoje desete godine dospjeti tako daleko i da će stvarati nove i nove prijatelje u publici svih uzrasta. Htjele smo, zajedno s ostalom „rodbinom“, a očito i uspjele, da ona sa svojom ekipom kroz glazbeni žanr te izuzetno duhovit, ali i ironičan tekst ukaže na sve ozbiljnije probleme iz života tinejdžera. Naša draga Debela je tako i pomogla mnogima da preko njezine priče shvate koliko je važno usprotiviti se konzumerističkom načinu života i nametnutim standardima ljepote s naslovnica časopisa. A usto i koliko problemi u prehrani mogu biti pogubni po život i utjecati na cijelu obitelj. Drago mi je da je brojna publika koja ju je vidjela i čula, a ponajviše ona tinejdžerska, u njoj prepoznala mnoge svoje probleme te da ih predstava zabavlja, ali i potiče na razmišljanje. Ponosne smo na našu Ladu i na to kako se dobro nosi s „teškim“ nadimkom koji joj tako dobro stoji. Neka joj je sretan rođendan, vidimo se i na dvadesetom!, zaključila je redateljica Snježana Banović kojoj je ovo bila prva u nizu uspješnih suradnji s Malom scenom.


Iako se u posljednjih 10 godina izmijenilo 15 glumaca koji su ostavili trag u predstavi, od prvog dana pa do danas Zlatka i dalje utjelovljuje - Luka Juričić! Autorski tim još čine i scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Dženisa Pecotić, koreografkinja Zagorka Živković, pomoćnik producentice Marko Sušac, fotografkinja Irena Sinković, producentica Vitomira Lončar, dok su prvu glumačku postavu činili - Ana Begić (nagrađena za najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu) Iva Mihalić, Igor Kovač i Luka Juričić. S godinama su se pridružili još i Lana Gojak, Lukrecija Tudor (tri Lade!), Maja Katić, Anja Matković, FilipLozić,MarkoHergešić, Petar Atanasoski, Ivan Grčić, Paško Vukasović, Kruno Bakota i Davor Kovač.
 

(R.P.B., 02.02.2018)