" />
predstava

'Ljudski glas' premijerno 17. veljače u ZKM-u


vrijeme: 17.02.2018. 20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Prva premijera Zagrebačkog kazališta mladih u novoj kalendarskoj godini bit će, u subotu 17. veljače, predstava 'Ljudski glas' u režiji Bojana Đorđeva, najavljena kao intimna, strastvena i kritička višeglasna scenska cjelina koncipirana iz tekstnih predložaka Jeana Cocteaua, Chris Kraus i Paula B. Preciada.

Kako se ističe u najavi, riječ je o projektu koji ponovo okuplja autorski tim koji je u ZKM-u već surađivao na predstavi "Pismo Heineru M.": redatelja Bojana Đorđeva, pisca i dramaturga Gorana Ferčeca i vizualnog umjetnika Sinišu Ilića.

 

Njihov autorski koncept predstavu gradi povezivanjem poetskog monologa "Ljudski glas" Jeana Cocteaua s kraja dvadesetih godina 20. stoljeća, fragmenata epistolarno-ispovjednog romana "I Love Dick" autorice Chris Kraus objavljenog 1997., te izabranih dijelova intimističko-teorijsko-filozofskog teksta "Testo Junkie" Paula B. Preciada objavljena na španjolskom 2008.

 

"Sva tri teksta povezuje ženski glas u pregovorima s nijemim muškim subjektom, odnosno njegovom društvenom konstrukcijom", stoji u najavi.

 

Kod Cocteaua to je glas telefonom upućen izgubljenom objektu žudnje s kojim je nemoguće rastati se, monolog koji, ispresijecan tišinama i stankama, pokušava na životu održati posljednje minute već izgubljenje ljubavi.

 

U epistolarnom, postmodernističkom romanu Chris Kraus, glas žudnje pretočen je u pisma upućena idealiziranu muškom arhetipu kauboja-intelektualca, s namjerom da ga se zavede i isprovocira njegov mačo-identitet.

 

Preciado u svom teorijsko-filozofskom traktatu posvećenu raskrinkavanju kapitalističkih odnosa moći i procesa proizvodnje odlazi najdalje u preispitivanju konstrukcija spolnih i rodnih konvencija; apliciranjem testosterona na kožu pristupa vlastitom tijelu kao prostoru suvereniteta, slobode i eksperimenta, odnosno kao masi otpora društveno nametnutoj kontroli identiteta, seksualnosti i spolnoj predodređenosti.

 

"Sva tri predloška intimno, strastveno i nadasve kritički preispituju odnose moći i žudnje u društvenim praksama i politikama feminizma, mačizma, patrijarhata, kapitalizma, tehnologije, pornografije, farmakologije i roda", poručuju iz ZKM-a.

 

Glume Hrvojka Begović, Nataša Dorčić, Barbara Prpić, Urša Raukar i Lucija Šerbedžija. Kostimografkinja je Maja Mirković a asistent dramaturgije Espi Tomičić. (Hina)
 

(R.P.B., 02.02.2018)