konferencija, znanstveni skup

Biškupić o kulturnoj baštini na ministarskoj konferenciji članica VE


vrijeme: 27.10.2005. - 27.10.2005.
mjesto: Faro, Portugal

Ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je u Portugalu na konferenciji ministara kulture članica Vijeća Europe da Hrvatska u spomenicima kulture ima velik potencijal koji se mora iskoristiti na pravi način povezujući kulturu, turizam i druge gospodarske grane.

Ministarska konferencija u portugalskom gradu Farou održava se u povodu završne proslave 50. obljetnice Europske kulturne konvencije, a zajedno s drugim ministrima ministar Biškupić će, u ime hrvatske Vlade, potpisati Okvirnu konvenciju Vijeća Europe o kulturnoj baštini i Deklaraciju Vijeća Europe o strategiji za razvoj interkulturalnog dijaloga.

U telefonskoj izjavi za Hinu ministar Biškupić je rekao da je, predstavljajući hrvatsku kulturnu baštinu europskim ministrima kulture, naglasio kako Hrvatska nastoji promijeniti svoj odnos prema kulturnoj baštini, i to na način da bude što bolje iskorištena.

Smatra da se iz kulturne baštine, ako se njome gospodari na pravi način, mogu izvući znatna sredstva putem spomeničke rente, koja se ponovno vraćaju u zaštitu i očuvanje te iste kulturne baštine.

Biškupić smatra kako u ovim globalizacijskim vremenima Hrvatska mora još više raditi na očuvanju kulturnog identiteta i kulturne baštine, što je u skladu s Rezolucijom o raznolikosti koju je prije nekoliko godina prihvatilo Vijeće Europe.

Sastanak ministara kulture zemalja članica Vijeća Europe nastavlja se i sutra.

Hina

Biškupić na Konferenciji ministara kulture članica Vijeća Europe