festival, najave

Američka glazbenica St. Vincent novo pojačanje INmusic festivala


vrijeme: 25.06.2018. - 27.06.2018.
mjesto: Zagreb

Dobitnica Grammyja, iznimna gitaristica i jedna od najcjenjenijih umjetnica svoje generacije, Annie Clark, poznatija kao St. Vincent, na 13. INmusic festivalu održat će svoj premijerni nastup u Hrvatskoj, izvijestio je u srijedu organizator.
 

Annie Clark, poznatija u umjetničkom svijetu kao St. Vincent, je američka kantautorica, multi-instrumentalistica, redateljica i, kako je znaju nazivati, gitarska heroina 21. stoljeća ,čiji nastupi uživo redovito nadilaze očekivanja publike i kritike.

 

Umjetničko ime St. Vincent, Annie Clark je odabrala inspirirana stihom iz pjesme "here She Goes My Beautiful World" Nicka Cavea kao referencu na ime bolnice u kojoj je umro pjesnik Dylan Thomas.

 

Od djetinjstva je pokazivala izraženi afinitet za umjetnost i glazbu, a gitaru je naučila svirati kao dvanaestogodišnjakinja u Dallasu nakon čega je počela raditi kao roadie za svog ujaka i ujnu, odnosno jazz duo Tuck & Patti.

 

Nakon srednje škole upisala je prestižnu Berklee College of Music u Bostonu gdje je već za vrijeme studija počela pisati vlastitu glazbu i surađivati sa cijelim nizom glazbenika u raznim glazbenim žanrovima.

 

U 2006. godini priključila se pratećem sastavu Sufjana Stevensa na turneji i započela rad na prvom samostalnom studijskom albumu. Album previjenac, Marry Me izdan je 2007. godine uz pohvale kritike koja ju je zbog neobičnog i jedinstvenog zvuka počela uspoređivati s Kate Bush i Davidom Bowiejem, a uslijedili su Actor (2009.) i Strange Mercy (2011.) s još boljim prijemom kritike i publike.

 

St. Vincent istovremeno privlači pažnju legendarnog Davida Byrnea s kojim snima hvaljeni suradnički album Love This Giant 2012., a pohvale i titulu jedne od velikih umjetnica svoje generacije zaslužila je i od samog Davida Bowieja.

 

Globalni fokus na St. Vincent dodatno se okreće 2014. s izlaskom njezinog četvrtog studijskog albuma, istoimenog St. Vincent, po većini glazbenih kritičara jednim od najboljih albuma te godine, a za koji je početkom 2015. godine osvojila i Grammyja za najbolji alternativni album godine.

 

U listopadu prošle godine objavljen je dugoočekivani peti studijski album Masseducation, također ovjenčan hvalospjevima.

 

U međuvremenu je režirala i napisala scenarij za kratkometražni film, postala prva ambasadorica za globalni Record Store Day i dizajnirala prvu električnu gitaru anatomski prilagođenu ženskom tijelu.

 

Glazbenim stilom koji se proteže od eksperimentalnog rocka i elektropopa do jazza i soft rocka, Annie Clark je renesansna žena za 21. stoljeće, a svoje umijeće i izvođačku energiju donosi na glavnu pozornicu INmusic festivala #13!

 

St. Vincent se na INmusic festivalu pridružuje velikim Queens Of The Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds, Alice in Chains, David Byrneu, Portugal. The Man, The Kills, Frank Carter & The Rattlesnakes, i mnogim drugima.

 

Ovogodišnji INmusic festival održat će se na Jarunu od 25. do 27. lipnja. (Hina)
 

(R.P.B., 31.01.2018)