" />
okrugli stol

Kino učionica: okrugli stol 'O marginalnima' u riječkom Art-kinu


vrijeme: 30.01.2018.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2

Na okruglom stolu 'O marginalnima' u utorak navečer u Art-kinu u Rijeci sudjelovali su Vlasta Delimar, Branka Pavlović i Želimir Žilnik, odabrani zbog propitivanja marginalnosti u svojem djelovanju. Taj okrugli stol otvorio je ciklus predavanja u novoj sezoni Kino učionica u Art-kinu koji će biti popraćen filmskim projekcijama o feminističkim i rodnim temama. 

Redatelj Želimir Žilnik, osvrćući se na temu, rekao je da se od početka svojeg djelovanja na filmu, odlučio baviti onima koji nisu u fokusu društva, odnosno o raznim oblicima marginaliziranih. Baveći se kroz dokumentarni film marginaliziranima, poput djece beskućnika ili mladih poljoprivrednika koji su radili na vlastitim gospodarstvima, izvan poljoprivrednih zadruga, otvorio se interes medija za ta pitanja i javna rasprava, kazao je Žilnik.
 
"Kroz vlastito iskustvo u radu s njima, uvidio sam da su ljudi koji su na margini, kao ličnosti često formiranije, dosljednije, iskrenije i inteligentnije nego društvena elita, odnosno, može se reći da je elita prema marginalcima šljam",  ocijenio je.
 
Umjetnica i performerica Vlasta Delimar navela je da je od početka svojeg umjetničkog rada bila marginalizirana i stigmatizirana, ali da joj to uopće nije smetalo jer je živjela u izvrsnom okruženju kolega te nije ni osjetila marginaliziranost.
 
"Interesantno da su protiv mene bile najviše žene, ne shvaćajući da sam na njihovoj strani", rekla je.
 
Filmska montažerka i video umjetnica s boravištem u Berlinu Branka Popović govorila je o svojem iskustvu snimanja djece migranata i učinka filma na buđenje samosvijesti kod druge djece. Ustvrdila je da je snimanje i gledanje angažiranih filmova, igranih ili dokumentarnih, dobar način za ukazivanje društva na marginaizirane.
 
Ciklus programa Kino učionica zajednički priređuju Art kino Rijeka, Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i Centar za ženske studije pri tom fakultetu, počet će 5. veljače a trajat će do lipnja. Predavanja i projekcije će se odvijati u Mini Art kinu, maloj dvorani u neposrednoj blizini glavne dvorane Art-kina.
 
Središnja tema ovogodišnjeg ciklusa je "Marginalne", a odnosi se na odnose i uvjete koji dovode do marginalizacije žena u društvu. (Hina)

(R.P.B., 31.01.2018)