Preskočite na glavni sadržaj

Počinje 70. Berlinale: svjetske premijere manjinskih koprodukcija i filmski profesionalci u industrijskom dijelu festivala

Manjinske hrvatske koprodukcije, 'Mare' redateljice Andree Štake i 'Otac' u režiji Srdana Golubovića premijerno će se prikazati u sklopu programa Panorama. Filmovi u toj sekciji konkuriraju za niz nagrada, a jedna od njih je i Art Cinema Award, koju će dodijeliti tročlani žiri čija je članica i Tamara Visković, voditeljica kulturnih aktivnosti splitske Kinoteke Zlatna vrata. Jubilarno izdanje festivala u Berlinu traje od 20. veljače do 1. ožujka 2020.
vrijeme: 20.02.2020.
mjesto: Njemačka; Berlin
url: https://www.berlinale.de/en/home.html
 

Dva dugometražna igrana filma nastala u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji imat će svoje svjetske premijere u sklopu programa Panorama. Otac redatelja Srdana Golubovića, koji uz Ognjena Sviličića potpisuje i scenarij, prati oca koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu. Glavna uloga pripala je Goranu Bogdanu. Film je koprodukcija Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film), a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa. Svjetska premijera filma Otac na rasporedu je u subotu, 22. veljače, u dvorani kina Zoo Palast.

 

Dan kasnije u istoj dvorani na rasporedu je premijera filma Mare, hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, koji je u potpunosti snimljen na području Konavala, a govori o ženi koja živi sa svojom obitelji, suprugom i troje djece pored dubrovačke zračne luke. U njezinu svakodnevicu nenadano ulazi stranac pa Mare donosi odluke koje je vode u nova životna iskustva i saznanja o sebi. Naslovnu ulogu nosi Marija Škaričić, a autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger. Film nastaje kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić. Film su, između ostalih, podržali Eurimages i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine naslovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za Panorama Audience Award – nagradu koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea ali i za ostale prestižne nagrade o kojima odlučuju nezavisni žiriji. Jedna od takvih nagrada je i Art Cinema Award koju dodjeljuje tročlani žiri međunarodne mreže nezavisnih kina Confédération Internationale des Cinémas d'Art et Essai - CICAE. Članica tog žirija je i voditeljica kulturnih aktivnosti splitske Kinoteke Zlatna vrata, Tamara Visković, a uz nju o najboljem art filmu u Panorami odlučivat će Kevin Beck iz Njemačke i Casper Houtman iz Nizozemske.

 

U sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, od 20. do 27. veljače održat će se i jedan od najvećih filmskih sajmova u svijetu European Film Market - EFM. Na koprodukcijskom sajmu se održava i ekskluzivni program Company Matching, u kojem sudjeluje pet produkcijski tvrtki među kojima je i hrvatska Kinorama. Cilj programa je razmjena ideja i istraživanje potencijalnih riješenja problema vezanih za produkcijske izazove. Osim Kinorame, u programu sudjeluju tvrtke iz Južne Afrike (Big World Cinema), Francuske (Cinéma Defacto), Argentine (Rei Cine) i Danske (Snowglobe). 


Na European Film Marketu će se po prvi puta održati i jedinstveni događaj EFM Landmark, program posvećen filmskim komisijama, lokacijama za snimanja i koprodukcijama. Hrvatski audiovizualni centar će mogućnosti koprodukcija i snimanja u Hrvatskoj predstaviti u ponedjeljak, 24. veljače u 12. 45h, na primjeru filma Mare, kojeg je HAVC podržao kroz poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom te kroz program poticaja Filming in Croatia. Predstavljanje projekta kroz temu kako krajolik naglašava likove u filmu vodit će Jess Conoplia, predsjednica međunarodnog udruženja filmskih komisija (AFCI). O filmu, potpori HAVC-a za koprodukcije i snimanju u Hrvatskoj govorit će redateljica Andrea Štaka, producentica Tena Gojić i ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich.

 

Hrvatski audiovizualni centar u sklopu sajma EFM imat će i izložbeni prostor za promidžbu hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva u prostoru Gropius Baua. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija New Croatian Features & Shorts usmjerena na promociju i plasman novijih hrvatskih naslova svih rodova i vrsta.

 

Izvor: HAVC