koncert

Action-Passion-Illusion Zagrebačke filharmonije i Luke Ljubasa


vrijeme: 02.02.2018.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

Orkestar Zagrebačke filharmonije ugostit će u petak 2. veljače u svojem Plavom ciklusu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu mladog violinista Luku Ljubasa, koji je pobijedio na prestižnom Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml kao prvi Hrvat u 40-godišnjoj povijesti tog natjecanja. 

U konkurenciji od 35 finalista iz cijelog svijeta, Ljubas je osvojio i glavnu Nagradu Zlatko Baloković, Posebnu nagradu Zagrebačke filharmonije za najbolju suradnju s orkestrom, te Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja.

Uslijedila je i ugledna Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži te, kao "točka na i" uspješne 2017. godine, Nagrada Najbolji mladi glazbenik koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija.

Luka Ljubas rođen je u Beču u hrvatsko-japanskoj glazbenoj obitelji. Violinu je počeo učiti s majkom, a glazbeni put dalje ga je vodio kroz škole austrijske glazbene izvrsnosti.

Glazbeni kritičari ne štede riječi hvale za 22-godišnjeg violinista. Pripisuju mu zrelost u sviranju, kontrolu sviranja, čist ton i preciznu tehniku.

Ljubas će uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem njemačkog dirigenta Kevina Johna Eduseija u Lisinskome odsvirati Koncert za violinu i orkestar u D-duru Johannesa Brahmsa.

"Ne sumnjamo da ćete za ovog izvanserijskog mladića čuti u narednom razdoblju, a Brahmsov Violinski koncert bit će izvrsna prigoda da se, i to već na koncertu u petak, uvjerite u raskoš njegova talenta o kojemu podjednako 'bruji'  i šira javnost i glazbena kritika", stoji u najavi.

Zagrebačkom filharmonijom ravnat će Nijemac Kevin John Edusei, relativno novo, ali zanimljivo lice u svijetu dirigiranja, dirigent kojeg još nismo imali prilike vidjeti u Zagrebu, a koji pripada novoj generaciji dirigenata; suverenog i tehnički preciznog dirigiranja zbog kojeg ga traže i širokog raspona repertoara zbog kojeg ga cijene.

Nakon sezone na mjestu šefa dirigenta uglednih Minhenskih simfoničara, njegov je talent prepoznat i u susjednoj Švicarskoj te je angažiran i kao šef dirigent Konzerthausa u švicarskom Bernu. Zbog širokog repertoara koji pokriva, od baroka do suvremene glazbe, od koncertnih do opernih produkcija pozivaju ga orkestri i operne kuće diljem Europe.

Uz Brahmsov Koncert za violinu i orkestar, Zagrebačka filharmonija izvest će još dvije skladbe, energičnu kompoziciju Action-Passion-Illusion suvremenog estonskog kompozitora Erkki-Svena Tüüra, kojom će otvoriti koncert, nakon čega će na scenu stupiti Ljubas. Koncert će završiti "u velikom stilu" 9. simfonijom u C-duru Franza Schuberta, koja je zbog svoje veličanstvenosti prozvana Velikom simfonijom. (Hina)
 
http://www.zgf.hr/novosti/zagrebacka-filharmonija-i-mladi-glazbenik-godine-luka-ljubas/

(D.H.F., 30.01.2018)