Preskočite na glavni sadržaj

Izvedba predstave 'Antigona' zagrebačkog HNK u talijanskoj Modeni - Otkazano!

Na VIE Festivalu koji se održava u Modeni, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostuje s izvedbom 'Antigone', drame koju je slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao po narudžbi za taj teatar, dok je predstavu režirala njemačka kazališna redateljica Angela Richter. Gostovanje se održava 26. i 27. veljače, u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU . (Otkazuje se gostovanje Drame HNK u Zagrebu s predstavom Antigona u talijanskoj Modeni u okviru VIE festivala!)
vrijeme: 26.02.2020.
mjesto: Italija; Modena
url: https://www.facebook.com/VIEFestival/
Novom obradom klasičnoga kazališnog predloška Slavoj Žižek poseže za načelom trojstva; u smislu: triás — načelo trojedinstva teza-antiteza-sinteza. U svojoj verziji Antigone, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone.
 
Sistematična analiza Europe kao današnjeg sustava otvara pogled na krizu eura, izbjegličku krizu, Brexit, politiku stezanja remena, na zaoštravanje graničnih režima, podizanje ograda i izolaciju, na razne infiltracije i fake news — pogled na svijet u kojemu postoji prijetnja od raspada Europe.
 
HNK  je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.