najave

Iva Ćurić: Transkripcija zraka, grafička mapa


vrijeme: 31.01.2018.
mjesto: Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 12, Zagreb

U okviru izdavačkoga projekta edicije 'Argola' Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u srijedu 31. siječnja 2017. u 13 sati, održat će se predstavljanje grafičke mape Ive Ćurić 'Transkripcija zraka'. 


Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, Mateja Fabijanić, kustosica Kabineta grafike, umjetnica Iva Ćurić, asist. art. ALU.

Serija radova nazvanih «Transkripcija zraka» pet je početnih vizualnih studija, idejnih matrica, za istraživanje mogućih predodžbi prikaza zraka. U kontekstu suvremenoga medijskog doba Iva poima zrak kao prostor ispresijecan mrežama nevidljivih informacija. Njihovo putovanje ovisi o fizikalnim zakonima prijenosa različitih tipova znakova koje emitiraju i primaju različiti uređaji putem elektromagnetskih valova. Taj je komunikacijski proces svojim znakovima opisala znanost, a koji Iva, kao i u svojim dosadašnjim radovima, uzima kao polazište za predočavanje (ne)vidljive stvarnosti. 

Ivini radovi stoga nisu doslovno predočavanje fizikalnih i mjernih karakteristika, oni su polazišta za ono što umjetnica naziva «slobodnom aproksimacijom», odnosno, vizualne forme kojima se pokušava približiti istinitosti izgleda zraka. Prijepis ili transkripcija zraka jest vizualni iskaz vlastite ideje o izgledu nevidljivog, prijenos u ovomu slučaju pomoćnoga jezika znanosti u vizualne predodžbe.

Iva Ćurić rođena je 1984. u Zagrebu. Godine 2010. diplomirala je. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na smjeru grafike u klasi prof. Ines Krasić, gdje radi kao asistentica. Izlagala je na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni u području proširene grafike. Članica je HDLU-a i koautorica projekta Platforma p_3. Dobitnica je Posebnoga priznanja Odbora za nagrade na Hrvatskom trijenalu grafike 2009. i 2012. godine u organizaciji Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 

(D.H.F., 30.01.2018)

Tagovi: iva ćurić