projekcija

Ciklus filmova Romana Polanskog u Kinoteci


vrijeme: 31.01.2018.
mjesto: Zagreb; Kino Kinoteka, Kordunska 1

Sve do sredine veljače u Kinoteci gledamo izbor ostvarenja francusko-poljskog redatelja, producenta, scenarista i glumca Romana Polanskog.
 

Ciklus započinje u srijedu, 31. siječnja, hičkokovskim trilerom “Mahnitost“ (1988.) s Harrisonom Fordom i Emmanuele Seigner. Tijekom boravka u Parizu na simpoziju američki doktor Richard Walker i njegova supruga odsjedaju u hotelu u kojem ona misteriozno nestaje. Policijska istraga ne daje rezultate pa se doktor odlučuje sam nastaviti potragu. Film se reprizno prikazuje i u subotu, 3. veljače.

 

Ekranizaciju “Macbetha” (1971.) s izvornim stihovima u režiji Romana Polanskog koja se smatra jednom od najuspjelijih filmskih obrada djela W. Shakespearea gledamo u četvrtak, 1. veljače. Priču o političkim ambicijama smještenu u srednjovjekovnu Škotsku Polanski je ekranizirao odvažno i s puno dramskog intenziteta, a u naslovnim ulogama škotskog generala i njegove ambiciozne supruge pojavljuju se John Finch i Francesca Amis. 

 

U petak, 2. veljače, u Kinoteci ne propustite “Kinesku četvrt” (1974.), jednu od najdojmljivijih posveta film noiru u američkom filmu. Radnja je smještena u Los Angeles 1950-ih godina. Istražujući slučaj preljuba, privatni istražitelj J. J. Gites (Jack Nicholson) otkriva umorstvo i složenu urotu te doživljava romansu s udovicom ubijenog Evelyn (Faye Dunaway). 

 

Ciklus Romana Polanskog trajat će sve do sredine veljače, a uz navedene donosi niz hvaljenih naslova: “Veneru u krznu” (2013.), šarmantnu dramu nastalu na temelju istoimenog brodvejskog hit-teksta američkog dramatičara Davida Ivesa, romantičnu dramu “Tess” (1979.), adaptaciju romana Thomasa Hardyja s Nastassjom Kinski u naslovnoj ulozi i komediju “Bračne svađe” (2011.) s Jodi Foster, Kate Winslet, Christophom Waltzom i Johnom C. Reillyjem.

 

Dokumentarac “Roman Polanski: filmski memoar” u režiji Laurenta Bouzereaua prikazuje se 9. veljače. U nizu razgovora s Andrewom Braunsbergom, bivšim poslovnim partnerom, producentom i prijeteljem slavni redatelj progovara o svom turbulentnom životu i karijeri  

 
Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna, a ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr. 
 

(R.P.B., 30.01.2018)