najave

Vikend s Orisom u Dubrovniku - Tadao Ando


vrijeme: 16.03.2018. - 18.03.2018.
mjesto: Dubrovnik

Vikend s Orisom već je tradicionalno okupljanje arhitekata, dizajnera, umjetnika i poslovnih ljudi koje se ove godine treći put održava u Dubrovniku. 

Izbor predavača odraz je uredničkog koncepta Orisa i oslanja se na mrežu suradnika koju časopis gradi već više od 19 godina, a ravnoteža između etabliranih i nadolazećih autora te popratni kulturni program posjetiteljima omogućuju uvid u nazanimljivije fragmente recentne arhitektonske i kulturne produkcije.

Ovogodišnji Vikend s Orisom Dubrovnik održat će se 16. – 18. ožujka u dubrovačkom hotelu Excelsior, a tematski će biti posvećen jednom od velikana svjetske arhitektonske scene – Tadau Andu.

PROGRAM VIKENDA S ORISOM DUBROVNIK 2018:

- Svjetska promocija monografije Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works
Monografija Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) u izdanju Orisa i Oris Kuće arhitekture, predstavlja blisku suradnju Orisa s velikanom suvremene japanske i svjetske arhitektonske scene Tadaom Andom na publiciranju njegovih najrecentnijih ostvarenja.
Monografija se sastoji od četiri tematske cjeline od kojih svaka obrađuje određeni aspekt Andova opusa, a autor koncepcije je Maroje Mrduljaš. Poglavlja: Dwelling-Fundaments of Architecture (Stanovanje – temelji arhitekture), Architecture and Nature-Constructing Landscape (Arhitektura i priroda – izgradnja krajolika), Urban Conditions-Strategy of Active Voids (Urbane situacije – strategija aktivnih praznina) i Cross-cultural Dialogues (Transkulturni dijalozi) prikazat će neka od najintrigantnijih novijih ostvarenja Tadaa Anda kao što su Benesse Art Site Naoshima, 21_21 DESIGN SIGHT, Shanghai Poly Theater, Punta della Dogana i dr. Autori tekstova u publikaciji su Juhani Pallasmaa, Maroje Mrduljaš, Karin Šerman i Luka Skansi. Monografija također sadrži opsežan interview s Tadaom Andom, baziran na razgovorima održanim u Osaki 2010. i 2016. godine te koji zaokružuju životni rad i teme prezentirane u monografiji.
Umjesto fokusiranja na pojedinačne arhitektonske radove, knjiga kroz odabrane projekte govori o problemima i pojavama koji su centralni i za Andov rad, ali i za suvremenu kulturu i društvo.

- Izložba  posvećena Tadau Andu, koja će se u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik otvoriti  16. ožujka. Tema izložbe impresivni je projekt Punta della Dogana u Veneciji. Riječ je o vrlo sofisticiranoj obnovi stare carinarnice iz 17. stoljeća koja je nakon dugog razdoblja zapuštenosti (od 1980-ih) preinačena u muzej suvremene umjetnosti zbirke Fondacije Pinault te 2009. otvorena za javnost.

Na Vikendu s Orisom Dubrovnik 2018. gostuju:

Iva Smrke - Herzog & de Meuron
Iva Smrke pridružila se uredu Herzog & de Meuron 2004. kao pripravnik tijekom studija i u ured se vratila kao arhitekt pripravnik 2006. Radila je na raznim međunarodnim projektima; od kulturnog centra u Sao Paulu; centra za glazbu i ples koji uključuje tri kazališta, plesne tvrtke i glazbene škole; do trgovine Miu Miu u Tokiju. Uz ostale projekte vodila je natječaj za Muzej umjetnosti 20. stoljeća u Berlinu; projekt s kojim je pobijedila u oštroj konkurenciji najpoznatijih svjetskih arhitektonskih imena. Godine 2012. Iva je postala partner suradnik i trenutno kao voditelj projekta nadzire više projekata – od velikog projekta u četvrti Arts District u Los Angelesu do privatne kuće u New Yorku. Ona je vizionar sa strašću za arhitekturom i njezinom sposobnošću da poboljša ljudski život. Iva je rođena u Rijeci i diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani.

Sou Fujimoto
Rođen je 1971. u Hokkaidu. Nakon studija arhitekture na Odsjeku za arhitekturu Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Tokiju, 2000. osniva Sou Fujimoto Architects. Zajedno s Kumiko Inui, Akihisom Hiratom i Naoyom Hatakeyamom 2012. osvaja Zlatnog lava za nacionalno sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu.  Nagrade: nagrada Architectural Review Award 2005., Velika nagrada Japanskog instituta arhitekata (JIA) za Centar za psihijatrijsku rehabilitaciju djece 2008. te najviše priznanje na Svjetskom festivalu arhitekture u kategoriji privatnih kuća. Časopis Architecture Record dodjeluje mu nagradu Design Vanguard, a dobitnik je i nagrade Design Award časopisa Wallpaper za 2009. te nagrade Spotlight: The Rice Design Alliance Prize 2010.

Maroje Mrduljaš
Arhitekt, kritičar i kustos. Autor i urednik knjiga o arhitekturi i dizajnu: Modernism In-Between: The Mediatory Architectures of Socialist Yugoslavia, Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma, Dizajn i nezavisna kultura, Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti i dr. Od 2005. urednik časopisa Oris. Njegovi su tekstovi objavljeni u vodećim međunarodnim publikacijama uključujući A+U, Archithese, Bauwelt, db i Domus.
Nezavisni ekspert nagrade EU-a za arhitekturu Mies van der Rohe i član odbora stručnjaka Europske nagrade za urbani javni prostor.

Aleš Vodopivec
Profesor na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani od 1993. gdje predaje kolegije Dizajn i povijest i Teorija moderne arhitekture. Također je gostujući profesor i predavač u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Portugalu, Italiji, Češkoj, Grčkoj, Turskoj, Izraelu, Hrvatskoj, Makedoniji itd. Dobitnik je nagrade Prešernove zaklade 1991., nagrade Piranesi 2000., Plečnikove nagrade 2001., tri Plečnikove medalje i nagrade Ernst A. Plischke u Beču 2011.. Gotovo četiri desetljeća kontinuirano piše o arhitekturi.
Karin Šerman
Arhitektica i profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predstojnica je Katedre za teoriju i povijest arhitekture Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i voditeljica modula Arhitektonska misao doktorskoga studija Arhitektura i urbanizam. Teoriju arhitekture predaje i na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.  Studij arhitekture završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1989. Magisterij znanosti iz područja teorije i povijesti arhitekture stekla je na Sveučilištu Harvard, Graduate School of Design 1996., pod mentorstovom prof. K. Michaela Haysa, a doktorat znanosti na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2000., pod mentorstovom prof. Borisa Magaša.

Luka Skansi
Povjesničar arhitekture, docent na Filozofskom Fakultetu u Rijeci. Njegova su istraživačka područja talijanska arhitektura 20. stoljeća, ruska i sovjetska arhitektura i arhitektura u bivšoj Jugoslaviji. Teme njegovih knjiga, članaka i eseja jesu Carlo Scarpa, Aldo Rossi, Gino Valle, Costantino Dardi, Pier Luigi Nervi, Myron Goldsmith, Jože Plečnik, Manfredo Tafuri, Nikolaj Ladovskij, Moisej Ginzburg, Peter Behrens i Vladimir Braco Mušič.

Za informacije o kotizaciji i prijavama posjetite www.oris.hr.


 

(D.H.F., 12.03.2018)