Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovački simfonijski orkestar u 2020. slavi 95 godina osnutka

Program Dubrovačkog simfonijskog orkestra (DSO) za sezonu 2020., u kojoj ta dubrovačka kulturna ustanova obilježava 95 godina osnutka, predstavljen je u srijedu u Slanici dubrovačke tvrđave Revelin.
vrijeme: 19.02.2020.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.dso.hr
Ravnatelj Damir Milat ocijenio je vrlo kvalitetnim program za 2020. godinu, koji se oslanja se na nekoliko bitnih obljetnica, ponajprije 95 godina rada Orkestra.


"Dubrovnik je imao orkestre i u vrijeme Dubrovačke Republike, ali je službeno Gradski orkestar osnovan 1925. godine. Posebnu smo pažnju stoga posvetili mladima, koji će imati više nastupa, kao i umjetnicima iz Orkestra, koji će nastupati kao solisti te u programima s vrhunskim svjetskim glazbenicima. Svi se ti glazbenici u DSO-u razvijaju i želimo istaknuti njihovu kvalitetu“, rekao je Milat.


Napomenuo je kako će DSO u 2020. godini s više koncerata obilježiti i 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena, a održat će i ciklus Schubertove glazbe.


Šef dirigent, maestro Marc Tardue izjavio je predstavljajući program kako kroz svaku novu sezonu Orkestar mora rasti, ali i publika.


"Uvijek tražim program koji će unaprijediti kvalitetu Orkestra, ali i biti zabavan te koristan za kulturu Dubrovnika. Ove godine nastavljamo se na lanjski program posvećen Mozartu i to s ciklusom Franza Schuberta te obljetnicom Beethovenova rođenja. Uz sve to sam kao umjetnički direktor 'nacionalistički' nastrojen i posao mi je razvijati nacionalnu glazbenu scenu. Zato smo pozvali mlade hrvatske dirigente i soliste", najavio je Tardue.


Istaknuo je kako će DSO krajem kolovoza održati poseban koncert povodom 80. rođendana, 75. godišnjice prvog koncerta te 60. obljetnice nastupa s DSO-om, proslavljene dubrovačke i hrvatske pijanistice Dubravke Tomšič.


DSO sezonu otvara 8. Međunarodnim seminarom orkestralnog dirigiranja Lovro pl. Matačić pod vodstvom maestra Uroša Lajovica. Potom slijedi 4. Dubrovačko glazbeno proljeće od 17. travnja do 29. svibnja, nakon čega slijedi ciklus barokne glazbe "Orlando furioso" od umjetničkim vodstvom Dmitryja Sinkovskog od 2. do 6. lipnja.


Prvi dani srpnja donose 13. izdanje Međunarodnog festivala opernih arija Tino Pattiera, a dan po zatvaranju 71. Dubrovačkih ljetnih igara kulturni život Dubrovnika nastavit će se 8. Međunarodnim glazbenim festivalom Dubrovnik u pozno ljeto. Marija Pavlović i ove godine će, od 24. rujna do 2. listopada, predvoditi ciklus Stradun Classic, a sezonu će zatvoriti Jesenji glazbeni moskar od 6. do 31. listopada. (Hina)