Preskočite na glavni sadržaj

Redovna sjednica Eurimagesa ove godine u Zagrebu (Otkazano!)

U Zagrebu će se od 16. do 20. ožujka održati redovna, 158. sjednica Eurimagesa, fonda Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcije, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva.
vrijeme: 16.03.2020.
mjesto: Zagreb
url: https://www.coe.int/en/web/eurimages
 

Eurimages je osnovan 1989., a danas broji 38 zemalja članica, uz Argentinu i Kanadu kao pridružene zemlje. Cilj fonda je razvijanje europske filmske industrije putem potpora filmskim koprodukcijama, kinodistribuciji i kinoprikazivaštvu, te kroz uspostavljanje suradnje između filmskih profesionalaca.

 

Redovna sjednica Eurimagesa u Hrvatskoj je posljednji put održana 2004. godine, godinu dana nakon ulaska u članstvo fondacije, odnosno, četiri godine prije osnivanja Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Od svog osnutka, Eurimages je financijski podržao 2 047 koprodukcije s iznosom od 597 milijuna eura, među kojima 51 hrvatski projekt u ukupnom iznosu podrške od 10 milijuna eura. U posljednje tri godine ova europska fondacija podržala je izvrsne projekte poput Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević u produkciji kompanije Hulahop, Koja je ovo država redatelja Vinka Brešana u produkciji kuće Interfilm, zatim, u produkciji Kinorame Zora redatelja Dalibora Matanića i Illyricvm Simona Bogojevića Naratha. Među manjinskim hrvatskim koprodukcijama podržana su Nebesa u režiji Srđana Dragojevića i hrvatskog koproducenta Studija Dim, manjinska koprodukcija Mare redateljice Andree Štake kompanije Dinaridi film, i tri manjinske koprodukcije kompanije Spiritus Movens – Sin redateljice Ines Tanović, Šavovi redatelja Miroslava Terzića i Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske. Podržane su dvije manjinske koprodukcije kompanije Propeler Film – Bosonogi car, redateljskog dvojca Petera Brosensa i Jessice Woodworth, te Otac Srdana Golubovića.

 

Popis svih hrvatskih projekata koji su ostvarili podršku fonda možete naći na ovoj poveznici.

 

Eurimages je na svečanosti Europske filmske akademije (EFA) održanoj u prosincu 2019. godine u Berlinu, prestižnu nagradu Eurimages Co-production Award dodijelio upravo hrvatskoj filmskoj producentici Ankici Jurić Tilić.

 

U sklopu sjednice, 18. ožujka, u 19,30 sati, u kinu Tuškanac održat će se događanje na temu rodne ravnopravnosti u audiovizualnom sektoru u sklopu kojega će Sanja Ravlić, nekadašnja predstavnica Hrvatske u Eurimagesu i prva predsjednica radne grupe za rodnu ravnopravnost fonda i redateljica Katarina Zrinka Matijević, koja se temom rodne ravnopravnosti bavi ispred Društva hrvatskih filmskih redatelja, predstaviti komparativnu studiju brojnosti i udjela žena u filmskoj industriji u EU i Hrvatskoj. Nakon toga slijedi projekcija filma Dnevnik Diane Budisavljević, a zatim i razgovor s autoricom filma Danom Budisavljević. Događanje je otvoreno za javnost.

 

Domaćin sjednice u Zagrebu je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), a na sjednici će delegati zemalja članica odlučivati o raspodjeli sredstava za poticanje filmske proizvodnje i distribucije u 2020. godini. Hrvatski predstavnik je Davor Švaić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Akademije dramske umjetnosti i član Upravnog odbora HAVC-a.

 

Izvor: HAVC