projekcija

Panorama: Suvremeni švedski film u Kinu Tuškanac


vrijeme: 02.02.2018. - 08.02.2018.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
organizator: HFS, Veleposlanstvo Kraljevine Švedske

Kino Tuškanac izabralo je pet filmova suvremene švedske kinematografije koji će u veljači biti premijerno prikazani zagrebačkoj publici u programu pod nazivom Panorama: suvremeni švedski film. Ciklus suvremenog švedskog filma u kinu 'Tuškanac' trajat će od petka, 2. veljače do četvrtka, 8. veljače, s premijerama u 19 sati.

Ovogodišnji program otvara premijera dokumentarnog filma o izbjegličkoj krizi pod nazivom 'Djevojčica koja mi je spasila život' (2016). Autor filma je Hogir Hirori, švedski dokumentarist koji je i sam bio izbjeglica, ali i jedan od prvih novinara u Švedskoj koji su išli u Irak kako bi izvještavali o brutalnosti IS-a prema nevinim ljudima. Na temelju tih svjedočanstva nastao je i ovaj film koji prikazuje tragediju više od 1,4 milijuna ljudi u bijegu od terora na iračko    sirijskoj granici. Film je prikazan na brojim festivalima i osvojio je nagrade za najbolji švedski film na Gothenburg Film Festival 2016. i za najbolji dokumentarni film na Sonoma Film Festival 2017.


U nastavku ciklusa slijedi ljubavna priča s početka 20. stoljeća 'Ozbiljna igra', koju je na temelju poznatog švedskog klasičnog romana Hjalmara Söderberga režirala  Pernilla August, jedna od najpoznatijih švedskih glumica i dugogodišnja Bergmanova suradnica.


U ciklusu će još biti prikazani nagrađivana kriminalistička drama Skitnice Petera Grönlunda (2015), dokumentarno-poetski film Refleksije Sare Broos (2016), te film ceste Vruće ljeto Andreasa Öhmana  (2015) koji je također režirao "Simple Simon", kandidat  za Oscara za najbolji strani film 2010. godine.


Švedski filmovi postižu međunarodni uspjeh i godišnje ih se tridesetak otkupljuje za međunarodno tržište. Pri podjeli sredstava koje država ulaže u filmsku industriju, vodi se računa da sredstva budu ravnopravno podijeljena među ženama i muškarcima filmskoj industriji, pa su u  2016. godini  42% nagrađivanih filmova režirale žene. Filmska industrija u Švedskoj se polako prebacuje na Internet, pa se gotovo  polovica filmova (49%) u Švedskoj gleda online, a redatelji se sve češće okreću crowdfundingu za prikupljanje sredstava za snimanje. Najuspješnija švedska glumica 2016. godine bila je Alicia Vikander koja je osvojila Oscara za sporednu žensku ulogu u filmu 'Dankinja'. Švedski filmski umjetnici ukupno su kroz povijest  osvojili su 30 nagrada Oscar, a u 2017. film Kvadrat, dobitnik Zlatne palme u Cannesu, nominiran je za najbolji strani film.


Ulaz je za članove Hrvatskog filmskog saveza Filmskih programa kina 'Tuškanac' besplatan, a za sve ostale iznosi 10 kuna, osim prvi dan kad je ulaz isključivo uz pozivnice.


Detaljni raspored projekcija i više o filmovima: kinotuskanac.hr.
 

(R.P.B., 29.01.2018)