najave

Faros: Grčki, grčko-ilirski i rimski novac


vrijeme: 01.02.2018.
mjesto: Split, dvorana Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Trg braće Radića 7 (palača Milesi)

Književni krug Split i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Split pozivaju na predstavljanje knjige FAROS: Grčki, grčko-ilirski i rimski novac, autora: Jasne Jeličić Radonić, Hermine Göricke-Lukić i Ivana Mirnika, u četvrtak 1. veljače 2018. u 18 sati, u dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Split. 

O knjizi:

'Studija Josipa Brunšmida „Natpisi i novac grčkih gradova u Dalmaciji“, koja je i danas polazište za poznavanje jadranskih kovnica, otvorila je niz pitanja iz najranije povijesti grčke kolonizacije na istočnom Jadranu. U tom kontekstu, farska kovnica, najbogatija novcem, zauzima istaknuto mjesto. Faros je, kao i svaki samostalni grčki grad, kovao svoj novac. To je prvenstveno oznaka njegova suvereniteta koja jasno ocrtava složenu i torbulentnu povijest ovoga grčkog grada nastalog u okruženju hostilnog autohtonog stanovništva. Naime, kovanje novca odražava sudbinu otoka, jer numizmatički nalazi pružaju mogućnost rekonstruiranja prošlosti više nego je to moguće u bilo kojoj domeni arheologije.

U ovoj monografiji objavljeni su najvažniji primjerci grčkog, grčko-ilirskog i rimskog novca pronađenog tijekom arheoloških istraživanja, uglavnom u jugoistočnom kutu Farosa i pojedinim sondama unutar zaštićene povijesne jezgre Staroga Grada. To nedvojbeno doprinosi novom pogledu ne samo na emisije farske kovnice već i na rimska razdoblja jednog od najstarijih antičkih gradova na istočnoj obali Jadrana.' Opširnije

Pozivnica(D.H.F., 29.01.2018)

Tagovi: faros