koncert

Koncert klape Vinčace u Zagrebu


vrijeme: 03.02.2018.
mjesto: Zagreb, MUO

Trostruki uzastopni pobjednici omiškog festivala u Zagrebu će predstaviti sam vrh a cappella klapskog pjevanja... 

Atrij Muzeja za umjetnost i obrt 3. veljače od 20 sati pretvorit će se na sat-dva u "omišku" pozornicu te će zagrebačka pubilka imati priliku uživati u profinjenom i filigranski dotjeranom zvuku klape Vinčace.

Prvi cjelovečernji koncert klape Vinčace u Zagrebu jedinstvena je prilika za doživljaj onoga što ima za ponuditi ponajbolja hrvatska muška klapa. Pjevači iz Novog Vinodolskog pripadaju samom vrhu tradicionalnog a cappella izričaja – višestruki su osvajači i aktualni pobjednici Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, gdje najprestižniji trofej odnose već tri uzastopne godine. Uz brojne nastupe u domovini, predstavljali su hrvatsku glazbu na prvom Susretu klapa u Argentini te na Međunarodnom festivalu Andaluzijske i tradicionalne glazbe u Alžiru, pa je tako samo u prethodna dva mjeseca glazba klape Vinčace premostila preko trinaest tisuća internacionalnih kilometara!

U veljači će se u prekrasnom, intimnom ambijentu Muzeja za umjetnost i obrt publici predstaviti izdvacima iz kantate “Govorenje Mikule Trudnega” Silvija Bombaredellija  na stihove Marina Franičevića, tradicionalnim napjevima novljanskog kraja te brojnim klapskim uspješnicama. 
Gošće koncerta su klapa Dišpet iz Zagreba koje su s klapom Vinčace već dijelile pozornicu u studenom 2017. na emotivnom cjelovečernjem koncertu u Buenos Airesu povodom prvog Susreta klapa u Argentini.

Klapa Vinčace osnovana je u rujnu 1999. s težnjom očuvanja i njegovanja višeglasnog pjevanja dalmatinskih i primorskih izvornh napjeva. Naziv "Vinčace" predstavlja vijenac od bilja koji je davnih godina na glavi nosila djevojka uoči svog vjenčanja. Tijekom 2012. i 2013. godine klapa je izdala dva nosača zvuka: "Da se ne zatre spomen” i "Uživo pod Nehajem" i dvije vlastite skladbe: "Timun od života" i "Ima sam tebe” za koje su snimljeni i spotovi. Tijekom svog djelovanja osvojila je brojne nagrade i priznanja: 3 prve nagrade stručnog žirija Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, 8 nagrada na buzetskom festivalu Pivajući sva smo blaga stekli, brojne druge nagrade na nacionalnim i međunarodnim glazbenim natjecanjima i festivalima te ukupno 5 godišnjih priznanja za doprinos Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Novom Vinodolskom. Umjetnički voditelj klape je Sveto Popović, a postav klape čine: Radovan Baričević – I. tenor, Stefan Krošnjak i Damir Stošić – II. tenori, Mario Butorac i Mateo Doričić – baritoni te Ivan Ćepić, Tomislav Vičević i Siniša Gradišer – basovi.
 
https://www.facebook.com/klapa.vincace/

(D.H.F., 29.01.2018)

Tagovi: klapa vinčace