Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Grad kao susret. Etnografije zagrebačkih trgova'

Predstavljanje knjige 'Grad kao susret. Etnografije zagrebačkih trgova' autorica Valentine Gulin Zrnić i Nevene Škrbić Alempijević će se održati u Mađarskom institutu u Zagrebu, u četvrtak, 20. veljače, u 17 sati.
vrijeme: 20.02.2020. 17 h
mjesto: Zagreb; Mađarski institut u Zagrebu, Augusta Cesarca 10
url: https://www.facebook.com/madjarskiinstitut
Na predstavljanju knjige će sudjelovati: dr. sc. Jasna Čapo, dr. sc. Katja Hrobat Virloget, dr. sc. Laura Šakaja, dr.sc. Boris Beck i autorice.

“Autorice u knjizi donose slikovite opise i podrobne analize pregršt susreta: njih samih s analiziranim zagrebačkim trgovima, sa sugovornicima s kojima su razgovarale o gradu i šetale njegovim trgovima, s brojnim arhivskim, medijskim, stručnim, književnim, promidžbenim i drugim izvorima i dokumentima, sa znanstvenom literaturom. Ispisuju tako bogatu etnografiju, s izrazitim senzibilitetom za detalje i izbrušenom analitičkom vještinom uranjanja u obimnu građu koju su prikupile višegodišnjim istraživanjem. U tom gustom tkanju doznajemo o širim političkim, ekonomskim i društvenim silnicama, o urbanističkim kretanjima, gradskim vizijama i strategijama. Čitamo o klupama i spomenicima na trgovima, dječjim igrama, raznolikim događanjima, o zvukovima, mirisima i rekvizitima koji ispunjavaju prostor trgova, o zastajanjima i šetnjama. Autorice progovaraju o usvojenim načinima korištenja trgova i o kreiranju novih odnosa u prostoru, o propitivanjima i prekoračivanjima uzusa, o (ne)slaganjima o tome što bi trgovi, i šire grad, trebali biti. Ova studija pruža čitateljima poziv za susret s pažljivom i dubinskom etnološkom i kulturnoantropološkom analizom urbanih procesa, poziv za susret s gradom i njegovim trgovima.”


Dr. sc. Petra Kelemen, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu