nagrada

Nagrada 'Zvonimir Golob' kantautorici Lidiji Bajuk


vrijeme: 28.01.2018.

Pjesnikinja, kantautorica i etnologinja Lidija Bajuk iz Zagreba dobitnica je Nagrade Zvonimir Golob za 2018., za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu, koju joj dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), priopćeno je u nedjelju iz te udruge. Nagrada joj pripada za pjesmu „Z tvojih rok“, a sastoji se od Velike zlatne plakete.

Pjesma je pisana specifičnom međimurskom kajkavštinom, visoko izbrušena izraza i slojevite strukture, a ljubav se u njoj ogleda na nekoliko razina, navodi se u obrazloženju nagrade.
 
Na natječaj koji kontinuirano organizira UHBDR91., svoje radove poslalo je 284 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, a pristiglo je više od osamsto pjesama.
 
Zbog velikog broja prijavljenih pjesama Prosudbeni sud u sustavu: Božica Jelušić, predsjednica, te Josip Palada i Mladen Pavković, odlučio je da se pohvale i radovi Mirne Weber (Varaždin), Berke Nezić (Vodice), Aleksandra Horvata (Ludbreg), Stanka Zovka (Mostar) i Frančeske Liebmann (Vogau, Austrija).
 
Lidiji Bajuk nagrada će biti uručena 19. veljače u Društva hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu, na obljetnicu rođenja pjesnika Zvonimira Goloba (Koprivnica, 1927.-Zagreb, 1997.), navode iz udruge UHBDR91.
 
Lani je Nagradu 'Zvonimir Golob' primio pjesnik Drago Štambuk. (Hina)
 

(D.H.F., 29.01.2018)