Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe 'Tikkun Olam – popravljanje svijeta'

Otvorenje zagrebačke izložbe 'Tikkun Olam – popravljanje svijeta', u okviru međunarodnog umjetničkog projekta u organizaciji umjetničke radionice Elkana, a u suradnji s 20-ak umjetnika iz Hrvatske, Izraela, te svake zemlje u kojoj će izlagati, održat će se 19. veljače, u 19 sati, u Galeriji Zrinski (Hotel Palace).
vrijeme: 19.02.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Galerija Zrinski (Hotel Palace), J. J. Strossmayera 10

Među autorima su svjetski poznati umjetnici i oni široj javnosti nepoznati, profesori Akademije likovnih umjetnosti, ali i znanstvenici i glazbenici, starije i mlađe generacije, žene, muškarci, umjetnici s oštećenjima vida i sluha. Različitih nacija i vjeroispovijesti. Sve - kako bismo istaknuli nužnost zajedništva, bez obzira na pripadnost, porijeklo i različitost identiteta.


Umjetničkim radovima sudjeluju:

Anton Vrlić, Nikola Vudrag, Sanja Fališevac, Marijana Pende, Nada Žiljak, Igor Bojan Vilagoš, Hana Huljić, Miroslav Radman, Jasmina Kos, Moshe Katz, Gideon Friedman, Tzion Hazan, Sigal Ashkenazi, Noga Keren, Shmulik Mizrahi.


Čuvari sjećanja:

Projekt se temelji na njegovanju kulture sjećanja, osobito na Holokaust, u godini kada svijet obilježava 75. obljetnicu oslobođenja Auschwitza. Ali i sjećanju na genocid u Srebrenici, u godini njegove 25. obljetnice.


U projektu tako sudjeluju i iznimni ljudi koje smo nazvali Čuvarima sjećanja. Svoj su život posvetili ukazivanju na Zlo i poticanju na Dobro, a iskustvo saželi u snažne poruke koje prenose mlađim generacijama: Oleg Mandić iz Opatije, 87-godišnji zarobljenik koji je među posljednjima živ napustio najveći nacistički logor Auschwitz. Članice Pokreta „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Šehida Abdurahmanović, koja je, kao i Oleg, temeljem vlastite patnje život posvetila izgradnji boljega svijeta. Tu je i Goran Sadikarijo, glavni izvršni direktor Memorijalnog centra holokausta Sjeverne Makedonije, koji čuva od zaborava i povijest Židova cijeloga Balkana.


Izložbu će otvoriti glavni rabin Hrvatske Luciano Moše Prelević, a očekuju se i visoki predstavnici ostalih religija, kao i uzvanici iz svijeta kulture politike te javnog života.