izložba

'Dubrovnik i feste Sv. Vlaha u prvoj četvrti 20. stoljeća', izložba


vrijeme: 29.01.2018. - 15.02.2018.
mjesto: Luža

U okviru programa Feste sv. Vlaha i dana Grada 2018. godine, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku organizira izložbu fotografija i akvarela objavljenih u u hrvatskom časopisu 'Svijet', jednom od ponajboljih hrvatskih časopisa koji je izlazio u prvoj četvrti 20. stoljeća. Izložba se otvara 29. siječnja u 18.30 sati u Luži. 

Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Izložba se sastoji od dvadesetak reprodukcija fotografija i akvarela originalno preuzetih iz časopisa Svijet. Svi izlošci predstavljeni na izložbi pripadaju fondu Matice hrvatske. Prikazujući dubrovačkoj široj javnosti fotografijom ili kistom zabilježene motive Dubrovnika i svečane proslave Sv. Vlaha u navedenom razdoblju istima se želi približiti i dati uvid u umjetnost manje istraživanog, ali umjetnički preoznatljivog ne tako davnog povijesnog razdoblja naše prošlosti.

Izložba je na „svjetlo dana“ iznjedrila tek nekolicinu fotografija i izvrsnih akvarela hrvatskih umjetnika koji su bili zaokupljeni fenomenom Grada, a umjetnički su aktivno djelovali na području Dubrovnika i okolice tijekom prve četvrti 20. stoljeća. Odabrane fotografije i akvareli donose iznimne prikaze Lovrijenca, Minčete, Straduna, ali i okolice poput Trstenog, Lokruma, Koločepa te izvrsnu reprodukciju kr. broda „Dalmacija“ u Rijeci dubrovačkoj. Posebno su zanimljive nepoznate fotografije svečanih proslava Sv. Vlaha i procesija koje datiraju s kraja 20-ih i početka 30-ih godina prošlog stoljeća. Izložba predstavlja veliki iskorak da se ne samo kod stručne, već i šire javnosti probudi svijest o estetskoj vrijednosti i raznovrsnosti hrvatske likovne i fotografske produkcije na temu Dubrovnika i dubrovačkog zaštitnika, svetoga Vlaha u dosad još uvijek nedovoljno istraženom razdoblju.

 

(D.H.F., 26.01.2018)