obavijest

Predstavljena knjiga Nives Opačić 'Osjenčane riječi'


vrijeme: 25.01.2018.

Knjiga jezikoslovnih tekstova Nives Opačić "Osjenčane riječi" predstavljena je u četvrtak u Matici hrvatskoj u Zagrebu. 

O knjizi su govorili urednik Luka Šeput, profesorice Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Lahorka Plejić Poje, Marina Protrka Štimec i Bernardina Petrović.

Šeput je ocijenio kako autorica knjige u svojim jezikoslovnim esejima riječi čini začudnima. Kod Nives Opačić riječi nisu samo konvencija nego vrlo često čuvaju poveznicu sa svojim davnim značenjima, rekao je dodavši dodavši kako te eseje suvremenima čini društvena i politička oštrica.

Ocijenio je kako je zajedničko svim ovim tekstovima pronalaženje i onih poveznica među riječima koje se na prvi pogled čine vrlo udaljenima, a u analizama autorica među njima uspostavlja čvrstu dubinsku vezu.

Po riječima Lahorke Plejić Poje u knjizi su predstavljene riječi bez obzira na autoričine afinitete ili animozitete.

Eseji su i svojevrna sociološka, društvena i antropološka mikroanaliza našega stanja, napomenula je Plejić Poje dodavši kako bi se knjiga mogla nazvati i svojevrsnim "oblizekima".

Profesorica Petrović smatra kako je Nives Opačić pripadnica stare hrvatske standardološke škole koja u svojim tekstovima obrađuje značenje pojomova kao raznovrstan sustav kojim se kreira čitav svijet.

Marina Protrka Štimec istaknula je kako je autorica u jezikoslovne tekstove uklopila i vlastita sjećanja te autobiografske zapise. "Sve je to složeno u jednu funkcionalnu cjelini", rekla je dodavši i kako proširenu funkcionalnu cjelinu čini upravo knjiga povezana u grozd svojim tekstovima.

Knjiga "Osjenčane riječi" obuhvaća kolumne koje su izlazile u časopisi Matice hrvatske Vijencu od 2009. godine do kraja 2014. godine.

Autorica obrađuje raznolike teme i značenja pojmova: od kotača koji se ne vrti, kojekakvih inđipota, raznih nijansi zelene, frigijskih kapa i ostalih kalpaka, od mitri i tijara, od cedulja i ceduljica, posjeta i posjetitelja, čekanja i iščekivanja, do fraka i mufa do jednoga sasvim osobnog oproštaja od dramske i filmske glumice Ane Karić.

U knjizi "Osjenčane riječi" (491 str.) objavljeno je 118  tekstova. Knjigu je objavila Matica hrvatska u svojoj knjižnici Posebna izdanja.

Nives Opačić rođena je 1944. u Vukovaru. Predavala je Kulturu govorenja, čitanja i pisanja studentima kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je i kao ugovorni lektor hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu te na Sveučilištu u Rimu. Drži radionice za prevoditelje raznih struka i profila (književne i stručne), a niz godina predavala je hrvatski kao drugi i strani jezik strancima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i u inozemstvu. Objavila je više knjiga, među kojima i knjigu "Iza riječi. Prtinom i cijelcem". (Hina)
 

(D.H.F., 26.01.2018)