" />
projekcija

Projekcija filmova Bernardina Modrića u Trstu


vrijeme: 25.01.2018.
mjesto: Italija; Trst

U četvrtak, 25.siječnja, će se u tršćanskom Studiju Tommaseo održati projekcija dva srednjemetražna filma redatelja Bernardina Modrića, 'Moja Europa' i 'Fabrio'. Filmovi su nastali u produkciji riječkog 'Istra filma', a sufinancirani su sredstvima Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

Prvo će biti prikazan igrani film "Moja Europa" u kojem uloge tumače glumice Andreja Blagojević, Maria Braico Štifanić i Elvia Nacinovich. Priča je to o Mariji  koja, kao i 36.000 Hrvatica, radi u Italiji kao njegovateljica, domaćica i družbenica starih, bolesnih i nemoćnih Talijana i Talijanki o kojima njihove obitelji ne mogu brinuti na neki drugi način. Marija ovaj posao radi već 5 godina i njime omogućava relativno lagodan život svoje obitelji u Hrvatskoj.

 

Drugi film je dokumentarac "Fabrio" koji prikazuje život i djelo istaknutoga hrvatskog književnika Nedjeljka Fabrija. Njegovi romani i drame snažno se prepliću s dramatičnom povijesti Rijeke, a publicistička djela gotovo beletristički tumače ta zbivanja.

 

Organizatori ovoga događanja su Regija Friuli-Venezia-Giulia i Zajednica Hrvata u Trstu.
 

(R.P.B., 25.01.2018)