" />
projekcija

Otvorenje Bergmanove godine uz film 'Osmijesi ljetne noći'


vrijeme: 24.01.2018.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2

Diljem svijeta kulturne organizacije u 2018. godini obilježavaju Bergmanovu godinu povodom 100. obljetnice rođenja ovog velikog filmskog i kazališnog redatelja. Riječko Art-kino se pridružuje tom programu uz ciklus 'Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana', a prvi film na programu je film koji je Bergmanu donio svjetsku slavu.

 

Bergmanova godina u Art-kinu započet će uz projekciju filma „Osmijesi ljetne noći“ u srijedu, 24. siječnja u 19 sati, a u film i program će nas uvesti Boško Picula, filmski kritičar, politolog i selektor ciklusa.

 

Ingmar Bergman jedan je od najvažnijih redatelja svih vremena, rođen 14. srpnja 1918. godine u Uppsali, u Švedskoj. Bergman je redatelj čiji se potpis osjeća u svakoj minuti filma, bilo da je u pitanju tematika ili pak stilska obilježja poput dugih pokreta kamere, filmske projekcije u radnji filma te slikovite simbolike kamere.

 

Njegovi su filmovi prožeti etičkim problemima i filozofskim pitanjima, a on sam je istaknuo da koristi film jedino kao sredstvo umjetničkog izražavanja svog unutrašnjeg stanja i razdiranja: „U stvari, svi moji filmovi predstavljaju vizualizaciju mojih snova, oni pružaju odušak tenziji koja nastaje u procesu traganja za smislom ljudske egzistencije“.

 

Svojim pristupom stvaranju i posebnom tehnikom Bergman je postao idol mnogih svjetski popularnih redatelja poput Woodya Allena, Francisa Forda Coppole, Andreja Tarkovskog i Stanleya Kubricka. Danas ostaje zapamćen i po tome što je bio jedan od rijetkih umjetnika koji je izvojevao gotovo apsolutnu slobodu stvaranja, odbacujući svaki kompromis.

 

Povodom stote obljetnice njegova rođenja pokrenuta je međunarodna manifestacija pod nazivom „Bergmanova godina / The Year of Bergman“, koja slavi njegov rad kroz mnoštvo retrospekcija, novih filmova o Bergmanovom životu, izložbi, kazališnih predstava, konferencija i još mnogo toga. Art-kino se pridružuje ovom projektu pa će tijekom 2018. godine jednom mjesečno prikazivati jedan Bergmanov film u sklopu programa „Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana“, a u siječnju je na programu romantična komedija „Osmijesi ljetne noći“.

 

Da nije bilo ovog filma, možda ne bi bilo ni Bergmanove godine. Prije „Osmijeha ljetne noći“ Bergman je bio samo još jedan redatelj koji se borio za uspjeh sa svojim filmovima, no to mu nije polazilo za rukom. Financijski problemi, kao i oni u privatnom životu, doveli su do toga da mu je život (doslovno) ovisio o uspjehu ovog filma. Rezultat 55 dana snimanja usred toplinskog vala oborio je s nogu kritičare i zaradio nagradu za najbolji poetski humor na filmskom festivalu u Cannesu (Bergman nije znao ni da se natječe), a redatelju donio međunarodno priznanje. Nadahnuće je pronašao u Shakespearovoj drami „San ljetne noći“, a zauzvrat je nadahnuo Woodya Allena u stvaranju istoimene romantične komedije i Stephena Sondheima u mjuziklu „Mala noćna muzika“.

 

(R.P.B., 23.01.2018)