obljetnica, proslava, predstava

Predstava 'Nuo – emocija' i proslava kineske Nove godine u Opatiji


vrijeme: 25.01.2018. 19 h
mjesto: Opatija; Centar Gervais

Proslava kineske Nove godine u Opatiji će biti simbolično obilježena glazbeno - plesnom predstavom 'Nuo emocija' u četvrtak, 25. siječnja, s početkom u 19 sati u centru Gervais. Dolazak kineske Nove godine Veleposlanstvo NR Kine u RH ove godine obilježava u Zagrebu i Opatiji, a ovom prilikom na sceni Gervaisa nastupit će muška i ženska plesna skupina međunarodno poznate Pekinške plesne akademije u sklopu njihove turneje po Srednjoj i Istočnoj Europi.

Naziv predstave je „Nuo emocija“, a pojam Nuo prema kineskom tumačenju u sebi sadrži „izvorni dah“, prolazi kroz prašine povijesti i ostaje živ sve do danas. Nuo štuje tajanstveno nebo svečanom ceremonijom Nuoji i tumači drevnu čovječnost jednostavnim Nuoshen plesom. Tijekom predstave moći će se vidjeti Nuo maske koje su zapravo totem kineske nacije tj. simbol koji predstavlja jedinstvo neba, čovjeka i prirode, dok Nuo ples simbolizira emocionalni način na koji kineski narod gleda na život i svemir uopće.
 
Predstava simbolično ukazuje na početak kineske lunarne Nove godine – godine psa, a koja ove godine započinje 16. veljače. Proslava kineske Nove godine u Opatiji nastavak je višegodišnje suradnje kineskog Veleposlanstva i Grada Opatije, koja je do sada rezultirala s nekoliko zanimljivih projekata u području turizma i kulture.
 
Predstavu organiziraju Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, Grad Opatija i Festival Opatija..

(R.P.B., 23.01.2018)