obavijest

U Daruvaru počeo 'Mjesec materinskog češkog jezika'


vrijeme: 22.01.2018. - 21.02.2018.
mjesto: Daruvar

Otvorenjem izložbe 'Moja prva početnica' u daruvarskoj Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, sa 124 početnice za učenje slova iz 44 države svijeta te u suradnji s bjelovarskim Društvom esperantista, u ponedjeljak je započeo 'Mjesec materinskog češkog jezika', kulturna manifestacija u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije koja će trajati do 21. veljače.

Tijekom "Mjeseca materinskog češkog jezika" bit će organizirano desetak događanja s ciljem promocije tog jezika.
 
"Cilj nam je osvijestiti širu javnost, ne samo češku nacionalnu manjinu koliko je materinski jezik važan za svakog pojedinca. Ako češki jezik nestane, tada će nestati i češke nacionalne manjine, jer jezik nam je osnova i ono što moramo sačuvati da bismo mogli njegovati svoju tradiciju, kulturu i identitet", istaknula je Tanja Novotny Golubić, inicijatorica manifestacije i zamjenica župana iz redova češke manjine.
 
Izraz je to, dodala je, zahvalnosti češkoj zajednici u Hrvatskoj koja podupire rad manifestacije, a kojom imaju mogućnost da na svom jeziku "možemo normalno komunicirati".
 
Zahvalni su, kaže, što mogu svoju djecu odgajati i obrazovati na materinskom jeziku, što nije česti slučaj u svijetu, a što ih, naglasila je, obvezuje da taj jezik sačuvaju u najboljem obliku za buduće generacije koje dolaze, "jer svi znamo da je jezik jedno bogatstvo".
 
"Mjesec češkog materinskog jezika" je jedinstven u Republici Hrvatskoj, a zahvaljujući bogatom i raznolikom programu organizatori očekuju veliki broj posjetitelja. (Hina)
 

(R.P.B., 23.01.2018)