x ostalo

Potpisan trogodišnji Program kulturne suradnje Hrvatske i Poljske


vrijeme: 31.10.2005. - 31.10.2005.
mjesto: Zagreb

Program kulturne suradnje između ministarstava kulture Republike Hrvatske i Republike Poljske za razdoblje od 2005. do 2007. potpisali su u ponedjeljak u Ministarstvu kulture ministar kulture Božo Biškupić i veleposlanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Kazimierz Kopyra.

Trogodišnjim programom obuhvaćena je suradnja i razmjena u području glazbe, kazališta i plesa, kao i likovnih umjetnosti, muzeja i galerija, zaštite kulturne baštine te književnosti, izdavaštva, knjižnica, arhiva, filma i sredstava javnoga priopćavanja.

Ministar Biškupić i veleposlanik Kopyra istaknuli su da program osigurava kvalitetan nastavak duge i uspješne linije kulturne suradnje između dviju zemalja. To su stajalište potkrijepili i podsjećanjem na činjenicu da, primjerice, suradnja Zagreba i Krakowa ima tradiciju dugu oko dva i pol stoljeća.

I dok je Programom utvrđen okvir suradnje na razini ministarstava on doista, istaknuo je Biškupić, otvara i prostor za samostalno odlučivanje institucija i umjetnika o tomu na koji će način i na kojim projektima surađivati, a zašto će pak dobiti potporu ministarstva dviju država.

Kad je pak riječ o konkretnim projektima suradnje, Biškupić je spomenuo nekoliko njih pa će tako, među ostalima, u Poljskoj gostovati izložba "Ratnici između Istoka i Zapada" koju je pripremio zagrebački Arheološki muzej, izložba zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt "Secesija u Hrvatskoj" te izložba "Suvremeni hrvatski crtež" autor koje je akademik Tonko Maroević.

Biškupić je posebice istaknuo kompetentnost poljskih stručnjaka u području zaštite kulturne baštine, spomenuvši primjerice i vrijedne hrvatske inkunabule koje su obnovljene ili se obnavljaju u Poljskoj.

Poljski veleposlanik izrazio je veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja Programa istaknuvši da će njime biti, primjerice, omogućeno da hrvatska javnost vidi i izložbe poput onih velikih na kojima će biti predstavljene srednjovjekovna te suvremena poljska umjetnost.

Program se temelji na Ugovoru o kulturnoj i prosvjetnoj suradnji između vlada Republike Hrvatske i Republike Poljske koji je potpisan u Zagrebu 14. rujna 1995.

Potpisivanju Programa nazočili su i državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović i pomoćnica ministra kulture za međunarodnu suradnju Goranka Horjan.

Hina