Preskočite na glavni sadržaj

194. Samoborski fašnik od 14. do 25. veljače

194. izdanje Samoborskog fašnika će početi u petak, 14. veljače, na Valentinovo i potrajati do 25. veljače, pod sloganom 'Od bedaka do superjunaka'.
vrijeme: 14.02.2020.
mjesto: Samobor
url: https://www.samobor.hr/fasnik
 

Pod sloganom "Od bedaka do superjunaka", fašnički superjunaci princeza Sraka, Princ Fašnik, Sudec i Štef Fiškal ključeve grada preuzet će od samoborskog gradonačelnika na ceremoniji koja počinje u petak u 19 sati na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava.

 

U dane vikenda, prijepodneva namijenjena najmlađim posjetiteljima Samoborskog fašnika uz povorke gostiju, vrtića i škola i više od 3000 mališana pod maskama.

 

Poslijepodneva su namijenjena gostujućim maskiranim skupinama iz cijele Hrvatske i inozemstva te mjesnim odborima i njihovim alegorijskim kolima, a u kasna poslijepodneva, odnosno večeri uživat će se u glazbenom programu.

 

Za maskirane posjetitelje Slobodne Fašničke Republike pripremljene su i bogate nagrade bilo kroz predstavljanja na glavnoj pozornici ili ispunjavanjem Fašničke putovnice, odnosno Stripovnice. Tu su i brojni popratni štandovski i ugostiteljski programi na više lokacija u centru grada, igraonice, luna park, dječje i kulinarske radionice, službena fašnička glasila Sraka i Ričet, a na pressici je predstavljena i slikovnica "Maska traži lice" autorice Maje Jerčić i ilustratorice Dore Ajduković.

 

Glavni lik u slikovnici je Maska koja traži svoje lice i male čitatelje kroz priču upoznaje sa Samoborom, njegovom poviješću, kulturnim i turističkim znamenitostima, manifestacijama, poslasticama i drugim zanimljivostima. "Slikovnicom dominira radnja, a sve informacije o Samoboru i njegovim znamenitostima utkane su u priči tako da ih djeca lako zahvaljujući zanimljivim likovima percipiraju" - naglasila je autorica Maja Jerčić.

 

Slikovnica "Maska traži lice" bit će javnosti prezentirana u subotu, 15. veljače, od 14.30 sati u maloj dvorani Galerije Prica kada će se moći besplatno preuzeti te 18. veljače u 10 sati u Gradskoj knjižnici Samobor, u Odjelu za djecu i mlade. Slikovnica će se dijeliti i tijekom radionica za djecu, koje će se održavati u maloj dvorani Galerije Prica tijekom dva fašnička vikenda, 15 i 16. veljače te 22. i 23 veljače, od 10 do 17 sati.

 
Program možete pratiti službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik i na društvenim mrežama, a nemojte ni zaboraviti da "bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!".