izložba

'Izgubljeni u džungli', izložba Gordane Meštrović


vrijeme: 26.01.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija Događanja, Ivanićgradska 41a, Centar Knap

Otvorenje izložbe Gordane Meštrović bit će upriličeno u zagrebačkoj Galeriji Događanja u petak, 26. siječnja 2018 u 19 sati.

O izložbi

Slike Gordane Meštrović prikazuju naizgled uspavani, fantazmagorični svijet. Obilje flore isprepleteno je s pravokutnim konstrukcijama koje povremeno naziremo skrivene iza raslinja. Kontrast bujnog- biljnog i prirodnog, i konstruiranog- strogog i pravokutnog, ukazuje na (značenjsku) nestabilnost viđenoga konteksta. Prašuma koja bi se na prvu mogla iščitati kao prirodni princip, sloboda i obilje, na slikama Gordane Meštrović nastaje u strogo kontroliranim uvjetima te označava primamljivu lažnu sliku, pretjeranost u količini podražaja koji zavaravaju i mame gotovo prigušene likove na slici. Unatoč prividnom obilju i obećanju slobode koje ih okružuje, likovi su izolirani, otuđeni, neodređenog i praznog pogleda. Kontakt koji ostvaruju s okolinom je nedostatan, možda i pomalo zastrašujuć, što rezultira njihovim povlačenjem, gotovo samonegacijom. Likovi su ispražnjeni od sadržaja ili kako autorica navodi "bez geste". Mnoštvo primamljujućih i obećavajućih podražaja ih otuđuje i prazni. Moglo bi se ustvrditi da je količina nasilno stvorenog i ponuđenog sadržaja obrnuto proporcionalna onom unutarnjem sadržaju koji nestaje pod prisilinom navalom usvojenog i izvanjskog. Piše u katalogu izložbe Josipa Bubaš.

O autorici

Gordana Meštrović rođena je 1974. godine u Zagrebu.
Maturirala je 1993. godine u školi za Primijenjenu umjetnost i dizajn te diplomirala 2004. godine u slikarskoj klasi prof. Ante Rašića kao prof. likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Živi i radi u Zagrebu.
 
https://www.facebook.com/events/169098170366333/


(D.H.F., 19.01.2018)