predstava

Suvremena cirkuska predstava 'To Every Cloud' finske umjetnice Ilone Jantti u Splitu


vrijeme: 24.01.2018. 20 h
mjesto: Split; Amfiteatar Doma mladih, Ulica Slobode 28

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 predstavlja Večer kratkih formi, koja će se održati 24. siječnja, s početkom u 20 sati, u Amfiteatru Doma mladih, a na kojoj će gostovati cirkuska umjetnica Ilona Jantti.
 

Večer kratkih formi zamišljena je kao izvedbena večer kraćih suvremenih cirkuskih predstava u kojima umjetnici na inovativni način koriste postojeće cirkuske tehnike i rekvizite.

 

Na prvoj ovakvoj večeri ugostit ćemo Ilonu Jantti iz Finske, zračnu cirkusku umjetnicu koja istražuje nove zračne rekvizite, a među njima i tzv. chicken wire.

 

U predstavi "To Every Cloud" Ilona koristu tehniku zračnog užeta i tkanine i primjenjuje ih na "svakodnevnu" žicanu ogradu koju podiže u zrak. Ova izvedba podijeljena u triptih istražuje odnos tijela i materijala, mekanog i krutog objekta, tijela i žice i način na koji tijelo modificira žicu i žica modificira tijelo.

 

Ilona Jantti ima formalno cirkusko obrazovanje "Circus Piloterna" u Stockholmu, a u "Laban Centre" u Londonu diplomirala je suvremenu plesnu koreografiju. Surađivala je s nizom različitih umjetnika i kolektiva iz svijeta cirkusa, plesa i kazališta kao što su Shakespeare’s Globe, Royal Opera House, The Place and Darwin Centre u National History Museum u Engleskoj, Circo Aereo i Flow Productions u Finskoj, Cirkus Cirkör u Švedskoj, Cirkus Mlejn i Cirk La Putyka u Češkoj i La Tribu Performance u Panami.

 
Kao uvod u izvedbu "To Every Cloud", domaći splitski umjetnici Dora Popić i Mišo Komenda izvest će svoje kraće istraživanje "Zvuk i Tijelo".

Dora Popić cirkuska je umjetnica iz Splita i članica Kulturne alternative mladih Hram. Istražuje zračne cirkuske tehnike, a u ovom istraživanju bavi se zračnim krugom.

Mišo Komenda priznati je grafički dizajner i član benda RØLØ.

O svom radu "Zvuk i tijelo" kažu:

"Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj ni jedno ne postoji bez onog drugog."

 

Ulaznice se prodaju na ulazu po cijeni od 40,00 kn. Moguća rezervacija u inboxu https://web.facebook.com/ROOM100SOBA100/ ili na mail antonia.kuzmanic@gmail.com.

 

Program se održava u sklopu cjelogodišnjeg rada HALE 100, rezidencijskog centra za suvremeni cirkus koji ugošćuje međunarodne i domaće suvremene cirkuske umjetnike na rezidencije, izvedbe i radionice, a kojim upravlja splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100.

Program se realizira uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te uz tehničku podršku Multimedijalnog kulturnog centra Split.
 

(R.P.B., 19.01.2018)