izložba

Antonio Grgić: 'Melencolia II'


vrijeme: 20.01.2018. - 02.02.2018.
mjesto: Križevci, Galerija K2, Mažuranićev trg 1

U petak, 20. siječnja s početkom u 19 sati, u križevačkoj Galeriji K2 otvara se izložba Antonia Grgića pod nazivom 'Melancolia II'. 

Sjene spomenika / Melencolia II

Kada se ruše spomenici, ruši se i dio nas; rušenje je usmjereno prema rušitelju samom, prema dijelu sebe kojeg rušitelj želi zanijekati, zaboraviti i potisnuti. Zato je rušenje spomenika duboko melankoličan čin. U melankoliji, kaže Freud, "na ego pada sjena objekta", on postaje "zametnuti objekt" koji nije prisutan. No, iako objekta više nema on svejedno baca svoju sjenu kao da je još uvijek tu, u nama.Kao produžetak svog višegodišnjeg bavljenja sjenama srušenih spomenika, autor u galerijskom prostoru kreira nedostajuće objekte. Objekti u galeriji su izrađeni od zrcala, te svojim postavom i oblikom negiraju svoje postojanje. Stvaraju se objekti tkani od odsutnosti, do te mjere da su objekt i nedostatak objekta jedno.

Antonio Grgić, arhitekt i slobodni umjetnik u svom djelovanju prvenstveno koristi urbani prostor kao umjetnički medij kroz vizuru antropologije i psihoanalize prostora. Njegov glavni interes su urbane intervencije i performansi koji propitkuju veze između ideoloških, socijalnih i osobnih psiholoških snaga u urbanom okruženju. Izlagao je na nizu domaćih i međunarodnih izložaba, kako samostalno tako i grupno. Autor je više urbanih plastika. Također piše o teoriji umjetnosti, arhitekture, urbanizma i vizualnih komunikacija.

Kustos izložbe je Saša Živković.

Izložba će biti otvorena do 02.02.2018. svaki dan od 18-20 sati.

https://www.facebook.com/galerijak2/


 

(D.H.F., 19.01.2018)

Tagovi: antonio grgić