Preskočite na glavni sadržaj

Književni susret s Borisom Beckom u Koprivnici

U srijedu, 12. veljače, s početkom u 18 sati, u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica po prvi put predstavit će se autor Boris Beck sa svojim romanom 'Posljednja noć velikog pripovjedača'.
vrijeme: 12.02.2020. 18 h
mjesto: Koprivnica; Knjižnica i čitaonica Fran Galović, Zrinski trg 6
url: https://www.facebook.com/KnjiznicaFranGalovicKoprivnica
Roman „Posljednja noć velikog pripovjedača“ Borisa Becka je fikcionalizirana biografija Ezopa, antičkog pripovjedača poznatog najviše po basnama, ali on je bio i autor politički angažirane proze te je zbog toga bio i umoren.

 

Ezop je rođen kao rob i tjelesno deformiran, a u djetinjstvu čak nije niti govorio. S ruba društva, zahvaljujući iznimnoj inteligenciji, uspeo se sve do državnog službenika koji je za kraljeve obavljao povjerljive poslove. Njegova dovitljivost učinila je da se u njega zaljubila i žena priglupog filozofa kojemu je u mladosti služio, a čak je bio pozvan i u društvo legendarne sedmorice mudraca. Na svojim diplomatskim putovanjima po Bliskom istoku stigao je do Babilona, a po predaji u pustinji je čak susreo i Istinu. Kao sluga Kreza – koji je zbog prijevarnog proročanstva Delfa doživio vojnu katastrofu – odlazi u grčko proročište te tamošnje svećenike optuži za licemjerje i iskorištavanje naivnosti ljudi. Oni ga zauzvrat lažno optuže za krađu i osude na smrt – no Ezop prije toga, u liku mladog stražara koji ga čuva, pronađe nasljednika svojeg umijeća koji će dalje pronositi slobodu pripovijedanja.

 

Boris Beck, rođen je 1965. u Zagrebu. Docent je na Studiju novinarstva na FPZG, dugogodišnji publicist i književnik. Bio je urednik u Vijencu, Zarezu i Nacionalu te u nizu časopisa za kulturu i književnost. Studirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je šest knjiga umjetničke, esejističke i znanstvene proze. Kao kolumnist prati društvene i medijske fenomene i pokušava naći smisao u onome što se čini besmisleno.