" />
predstava, djeca, mladi

Pedeseta izvedba predstave 'D(n)o dna'


vrijeme: 19.01.2018. 12 h
mjesto: Zagreb, Kazalište Mala scena, Medveščak 2

U petak, 19. siječnja, predstava Teatra Tirena 'D(n)o dna' imat će svečanu 50. izvedbu u Kazalištu Mala scena. Riječ je o predstavi za tinejdžere koja prati priču njihovih vršnjaka, od prvih početaka konzumacije alkohola, kroz različite faze pijanstva, do posljedica.

Predstava je autorski projekt redateljice Tine Hofman i dramaturginje Nine Horvat nastao devising metodom kroz razgovore s ciljanom publikom i glumačke improvizacije ansambla. U predstavi igraju Paola Slavica, Goran Guksić, Veno Parašilovac, Filip Vidović i Andrej Kopčok. Glazbu je skladao Darko Horvat, za kostime je zaslužna Suzana Tkalčec a za scenografiju Ana Rimac. Praizvedena je 13. ožujka 2015.
 
U predstavi se u formi TV emisije kroz niz satiričnih songova i skečeva prikazuju različiti tipovi pijanaca, stadiji pijanosti, primjeri smanjene sposobnosti rasuđivanja i strategije koje odrasli koriste pri razgovoru s tinejdžerima.
 
Tinejdžeri su danas izloženi različitim vrstama pritiska, od roditeljskih očekivanja, školskih obaveza, do vršnjaka koji imaju svoje  kriterije o tome tko ili što je „cool“. Svi se žele uklopiti i pronaći svoje mjesto u društvu, a zajedničko opijanje postalo je svojevrsna inicijacija. Upozorenja odraslih tinejdžeri ne shvaćaju ozbiljno, jer ionako „svi piju“… Prema statistikama, Hrvatska je pri samom vrhu liste europskih zemalja po maloljetničkoj konzumaciji alkohola.
 
Predstava “D(n)o dna” uvrštena je u programe Konferencije "Stvaralačka participacija u umetnosti i obrazovanju" u Beogradu te Simpozija "Budućnost dramskog odgoja" Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Predstava je gostovala u 14 gradova diljem Hrvatske i drugu godinu za redom se izvodi u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.


(R.P.B., 18.01.2018)