Preskočite na glavni sadržaj

Pavao Pavličić: 'Glas naroda'

Promocija knjige 'Glas naroda' autora Pavla Pavličića održat će se u četvrtak, 13. veljače, u Društvu hrvatskih književnika, s početkom u 18 sati. Autor Pavao Pavličić u svojoj bogatoj karijeri objavio je više od 100 naslova. Nakon naslova 'Pohvala starosti' i 'Pohvala tijelu', koje su postigle veliki uspjeh i nekoliko izdanja, stigla je i knjiga 'Pohvala pučkoj pjesmi', prigodno nazvana 'Glas naroda'.
vrijeme: 13.02.2020. 18 h
mjesto: Zagreb; Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7
url: http://www.mozaik-knjiga.hr
Pavao Pavličić želi vratiti jedan stari dug koji ima prema popularnoj pjesmi, koja je kako kaže autor, u njegovom životu imala silno važnu ulogu. Na ovaj način želi ispraviti nepravdu nanesenu pučkim pjesmama koje svi znaju i rado pjevaju, ali rijetko tko o njima piše, tumači ih, a mnogi ih i ne razumiju. Pavao Pavličić nam je pjesme protumačio isključivo iz svog slušateljskog (vjerujemo i pjevačkog) iskustva i na zabavan način otkrio neke njihove nove dimenzije i značenja. Prilikom odabira pjesama, Pavličić je samo nizao pjesme koje su mu padale na pamet, jer kaže, on je prosječan čovjek i prosječan konzument popularne glazbe zbog čega bi taj izbor trebao biti reprezentativan.

 

U knjizi se nalazi 46 pjesama iz različitih pokrajina, a autor nije mnogo gledao na njihovo podrijetlo, pa ga nije zanimalo je li pjesma hrvatska, bosanska ili srpska, slavonska, zagorska ili dalmatinska, nego je samo vodio računa je li joj bio izložen kao slušatelj i je li utjecala na njegovo životno iskustvo. Među odabranim pjesmama različit je sadržaj. Najviše je ljubavnih, ali ima i onih koje govore o rastanku ili one koje su posvećene zavičaju ili domovinu.

 

„Škripi đeram, tko je na bunaru“, „Lepe ti je Zagorje zelene“, „Ustani, bane“, „Kak taubeka dva“, „Zvijezda tjera mjeseca“, „Što nam radi onaj dido stari“ i „Čoban tjera ovčice“ samo su neke od popularnih pučkih pjesama kojima je naš najproduktivniji književnih dao novo značenje.

 

Na promociji sudjeluju:

Pavao Pavličić, autor

Zoran Maljković, urednik

dr. sc. Ljiljana Marks

Dragan Despot, dramski umjetnik