Preskočite na glavni sadržaj

Galerija VN: Umjetnički pogled na radničke borbe u Hrvatskoj

Zagrebačka Galerija VN otvara u utorak, 11. veljače izložbu  'Arheologija rada' Mihaela Gibe, koja daje umjetnički pogled na štrajkove, odnosno radničke borbe u Hrvatskoj od devedesetih godina do danas.
vrijeme: 11.02.2020.
mjesto: Zagreb; Galerija VN, Ilica 163a
url: https://www.facebook.com/galerija.vn/
Izložba je utemeljena na autorovom Arhivu radničkih borbi Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, koji je rezultat istoimenog projekta digitalizirane baze podataka s otvorenim pristupom i izvornim medijskim materijalom preuzetim iz tiskanih i elektroničkih medija.

 

Po riječima Mirne Rul, autorice kustoske koncepcije izložbe, Giba manipulira podacima kreirajući softver koji pretvara podatkovni sadržaj u vizualni, uparujući svaki štrajk iz arhiva s fotografijama koje uz njih veže Google. Tako generira digitalne kolaže, prepuštajući kreiranje umjetničkog rada softveru i odustajući od uloge konačnog kreatora.

 

Kompozicija svakog kolaža sastoji se od dvije fotografije koje softver veže uz određene štrajkove, a razdvaja ih krivulja “preslikana” iz grafikona koji prikazuje broj štrajkova u određenoj godini tijekom posljednjih trideset godina.

 

"Takvi asemblaži često nemaju nikakvog smisla, rezultat je često komičan, a autor ovim radovima priziva umjetnost nadrealizma utemeljenu na psihičkom automatizmu i neracionalnom bilježenju predodžbi", ustvrdila je Rul u predgovoru izložbe.

 

Glavnim akterom izložbe ona ipak smatra posjetitelja koji dolaskom u galeriju i pristankom na interaktivan proces odabira nekog od štrajkova upravlja cijelom pričom i sadržaj izložbe je u njegovim rukama.

 

Rul kaže da izložbu Arheologija rada valja promatrati kao vizualni prikaz istraživanja o radničkim borbama s pomakom, odnosno kao artističko poigravanje umjetnika s gomilom podataka koje i treba i ne treba shvatiti ozbiljno.

 

Mihael Giba (Varaždin, 1985.)  diplomirao je slikarstvo 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesorice Nine Ivančić. Od 2009. do 2015. radi kao asistent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Dosad je imao dvadesetak samostalnih i isto toliko skupnih izložbi.

 

Njegova izložba u Galeriji VN ostaje otvorena do 29. veljače. (Hina)