izložba

'Zastave' Ane Mušćet u Galeriji SC


vrijeme: 20.01.2018. - 31.01.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija SC

Izložba 'Zastave' Ane Mušćet otvara se u subotu, 20. siječnja u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji SC, a moći će se pogledati do 31. ovoga mjeseca.   
Uz dvostruko nagrađeni rad sa 25. slavonskog biennala, autorica će pokazati i njegov nastavak, ali se i dodirnuti procesa rada i razmišljanja iz kojih je rad i proizašao. U svome radu, Ana Mušćet najčešće zadire u polje jezika, u kojem radove s političkim konotacijama aktivira kroz kritički diskurz, otpuštajući skrivene priče i projekcije mogućih reakcija.

„Njezine 'knjige' iznenađuju formatom javne spomeničke skulpture postavljene u zatvoren, galerijski prostor i intimizirane do te mjere da ne uznemiravaju meditativni spokoj njenog radnog pokućstva, iz čije je scenografije spomenik i ponikao... U toj izmaglici znakova – zidova, podova, kutova, objekata, slova, riječi, rečenica, fraza, parola, dijaloga, razmišljanja, fraza i parafraza, tumačenja, sudova i proročanstava, diskretnih snopova svjetlosti – Ana Mušćet izvodi svoju neverbalnu i tihu monodramu, u atmosferi koliko uznemirujuće toliko i otrežnjujuće ozbiljnosti.“ (iz teksta Marka Stamenkovića)

Ana Mušćet (1981.) diplomirala je kroatistiku i rusistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2016. kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, s pohvalom summa cum laude. Dobitnica je nekoliko priznanja i nagrada, među kojima su dvije Dekanove nagrade za uspješnost u radu, Grand Prix i nagrada publike za rad Zastave na 25. slavonskom biennalu  te posebno priznanje Sveučilišta u Zagrebu za ostvarenje od međunarodne važnosti povodom osvojene nagrade na festivalu Passion for Freedom u Londonu, gdje je nagrađena za rad Na promjenu zraka. Njezini su radovi izlagani na više skupnih te nekoliko samostalnih izložbi.

http://www.sczg.unizg.hr/kultura/

(D.H.F., 17.01.2018)

Tagovi: ana mušćet