Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna izložba 'getting across' u splitskoj Galeriji umjetnina

U Galeriji umjetnina u Splitu, u utorak, 11. veljače 2020., u 19 sati, otvara se međunarodna skupna izložba pod nazivom 'getting across: izložba o granicama', realizirana u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien. Izložba ostaje otvorena do 8. ožujka 2020.
vrijeme: 11.02.2020.
mjesto: Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15, Split,
url: http://galum.hr/
 
Izlažu: Bani Abidi / Halil Altindere / Sumit Dayal / Davor Konjikušić / Eva Leitolf / André Lützen / Kishor Parekh / Mike Parr / Roman Signer / Javier Téllez.

getting across bavi se temom migracija na višestruk način. Velik dio izložbe posvećen je fotografijama koje dokumentiraju stvarna zbivanja: građanski rat u Bangladešu 1971. godine (Kishor Parekh) te zbivanja i mjesta na granici Europske unije (Eva Leitolf, André Lützen). Pitanjem kako je granice moguće prijeći te kako se granice pomiču bave se radovi koje potpisuju Javier Téllez i Roman Signera. Još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća australski umjetnik Mike Parr kritizira politiku svoje zemlje prema tražiteljima azila kroz performanse tijekom kojih šije svoje kapke i usne. Taj mračan pristup australskoj antiimigracijskoj politici nailazi na protutežu u radovima koji potpisuje Halil Altindere koji u svom video radu Domovina kombinira hip hop glazbu s inscenacijom invazije izbjeglica na Berlin ili pak u duhovitoj dvokanalnoj projekciji koju je osmislio Bani Abidi, u kojoj puhački orkestar iz Lahorea vježba američku himnu. U hrvatsko predstavljanje projekta uključen je i rad Davora Konjikušića Aura: F37 u kojem se koristi fotografijama snimljenim termovizijskim kamerama koje su zabilježile migrantske prelaske zelene šengenske granice.
 
Izvorno je izložba bila postavljena 2016. godine u New Delhiju, a sada se predstavlja u nešto sažetijem obliku. Izložba u Galeriji umjetnina je prva na njezinoj međunarodnoj turneji.

Kustosi: Leonhard Emmerling, Kanika Kuthiala
Kustosica za Galeriju umjetnina: Jasminka Babić

Opširnije:
http://galum.hr/