Preskočite na glavni sadržaj

U Vinkovcima počeo trodnevni međunarodni znanstveni skup o Avarima i Slavenima

Pod nazivom "Dvije strane pojasnog jezičca: Avari na sjeveru i jugu kaganata" u Vinkovcima je danas počeo trodnevni međunarodni znanstveni skup na kojem će stručnjaci iz deset europskih zemalja na pet panela raspravljati o najnovijim otkrićima u polju avarodobne arheologije i smjernicama za daljnja istraživanja.
vrijeme: 06.02.2020.
mjesto: Vinkovci
url: http://amz.hr/hr/izlozbe/izlozbe/avari-i-slaveni/medunarodni-skup-u-vinkovcima/

Međunarodni skup u Vinkovcima završni je dio velikog izložbenog projekta "Avari i Slaveni", započetog u listopadu 2019. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu hrvatsko-slovačkom izložbom "Avari i Slaveni južno od Drave" i "Avari i Slaveni sjeverno od Dunava" kojom se predstavlja materijalna ostavština naroda čiji su vojni prodori, doseljavanje i formiranje kaganata (države) od 6. do 9. stoljeća promijenili etničku i političku sliku Europe.

"Gradski muzej Vinkovci kao suorganizator cijeloga izložbenog projekta preuzeo je na sebe organizaciju ovog međunarodnog znanstvenog skupa posvećenu Avarima na sjeveru i jugu kaganata, odnosno avarske države, a kroz dva dana bit će predstavljeno tridesetak znanstvenih radova četrdesetak najuglednijih europskih istraživača", istaknula je suautorica izložbenog projekta te kustosica i arheologinja vinkovačkog muzeja Anita Rapan Papeša te dodala da je trećeg, završnog dana konferencije predviđen posjet Arheološkom muzeju Zagreb i tamošnjoj avarsko-slavenskoj izložbi koja će tada biti i zatvorena.

Istaknula je potrebu i važnost rasprave o aktualnoj problematici arheologije ranoga Srednjeg vijeka, odnosno avarsko-slavenskog razdoblja i razmjenu recentnih saznanja što će u narednom razdoblju rezultirati i tiskanjem Zbornika radova s vinkovačkog međunarodnog arheološkog skupa.

Gradski muzej Vinkovci posjeduje najveću kolekciju nalaza iz avarskog razdoblja u Hrvatskoj, a riječ je o više od 3000 predmeta iz oko 500 grobova s četiri lokaliteta oko Vinkovaca, odnosno lokaliteti Otok-Gradina, Privlaka-Gole njive, Stari Jankovci-Gatina i Nuštar-Dvorac.

Skup je pozdravio i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuvši da će on bez sumnje pridonijeti razvoju i ugledu vinkovačke arheologije te Gradskog muzeja Vinkovci.

Organizatori međunarodnog znanstvenog skupa u Vinkovcima su Gradski muzej Vinkovci i Arheološki muzej iz Zagreba, a uz Ministarstvo kulture potporu su mu dali i grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županije te Hrvatske šume. (Hina)