" />
predstava, djeca, mladi

Premijera prve predstave doživljajnog kazališta za bebe u Rijeci


vrijeme: 19.01.2018.
mjesto: Rijeka; Muzej moderne i suvremene umjetnosti (kompleks Benčić)

Istražujući nove kazališne forme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka u petak, 19. siječnja, će premijerno izvesti prvu riječku predstavu doživljajnog kazališta za bebe, 'Gdje su nestale čarapice?', najavila je ravnateljica GKL Magdalena Lupi Alvir na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak.

Predstava je namijenjena najmlađim gledateljima, uzrasta do tri godine, a mogu je pogledati i starija djeca, navela je.

 

Ova forma doživljajnog kazališta za bebe je vrlo popularna u svijetu, a u Hrvatskoj je do sad izvedeno svega nekoliko ovakvih predstava, rekla je Lupi Alvir. Ovo nije klasična predstava po formatu. Riječ je o obliku izvedbene umjetnosti na rubu između kazališne plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru, kako bi se najmanjoj djeci, koja još ne mogu pratiti klasičnu priču predstave, u kazalište uvelo na doživljajnoj razini. Osmislila ju je i režirala Mila Čuljak, a scenografiju, kostime i vizualni identitet je osmislila Mejra Mujičić. Izvođači, ujedno koautori predstave, Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović, tijekom izvedbe su na podu, zajedno s malim gledateljima, koji se uključuju u izvedbu u zadnjem, interaktivnom dijelu.

 

Glazba u predstavi nastala je korištenjem pentatonske ljestvice, jer je utvrđeno da ona djeci tog uzrasta najviše odgovara. I rekviziti su odabrani u skladu s rezultatima istraživanja interesa i potreba djece, kao i boje scene i podloge na podu.

 

"Gdje su nestale čarapice?" odigravat će se u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Benčić, kao početak programa "Slatko kazalište", dijela programa Dječje kuće projekta Europske prijestolnice kulture 2020. Dječja kuća uredit će se u tzv. Ciglenoj zgradi, u neposrednoj blizini MMSU. Interesantan je podatak da su prostor u MMSU, u kojem će se izvoditi ova predstava, bile jaslice za radnike nekadašnje tvornice Rikard Benčić.

 

Pretpremijera je u dva termina, u 17 i 18 sati, je 18. siječnja, a premijera, također u dvije izvedbe, dan poslije. Malih gledatelja na predstavi može biti najviše 20, uz do 35 odraslih u pratnji. (Hina)
 

(R.P.B., 15.01.2018)