Preskočite na glavni sadržaj

Izložba slika Vladimira Dodiga Trokuta u Galeriji MH

U Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu, u petak, 7. veljače, u 19:00 sati, otvara se izložba slika Vladimira Dodiga Trokuta naslovljena ''O cvijeću i krilatim stvorenjima''. Izložba ostaje otvorena do 21. veljače.
vrijeme: 07.02.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2

(...) 'Nezainteresiran  za  preslikavanje  prirode,  Trokut  je  u  svojem  likovnom  radu  –  ispunjenom  primor-dijalnim karakterom crteža i „arhetipskim znakovima”1 - iskazivao uređeni nered svijeta. Za njega je slika „astralna struktura”, naprosto poligon za intospektivne istine koje su jedine važne, a ne umjet-nost sebe radi...'
'Izložba O cvijeću i krilatim stvorenjima – kao mali presjek tek jednoga dijela kreativnih raspona Vladimira Dodiga Trokuta - poziv je na upoznavanje i otkrivanje njegove „ne-umjetnosti” te istraživanje i predstavljanje toga začudnoga svijeta autora koji je uvijek bio u svestranoj opoziciji prema etabliranoj umjetničkoj sceni. Međutim, za svaku alternativnu, autsajdersku produkciju – ukoliko svojom kvalitetom pobudi pažnju – pojavljuje se zajednička tendencija: neizbježno premještanje u središte pozornosti. Sila koja to čini je ponajprije kolekcionarski interes, u stopu praćen stručnim.' - Nikola Albaneže (prilagođeno iz teksta u katalogu)

Izložba obuhvaća 26 radova, a u sklopu izložbe prikazivat će se dokumentarni film Vladimire Spindler 'Prijateljstvo s Trokutom'.

Organizator izložbe je Ivor Zidarić, predsjednik udruge Val kulture, a kustos izložbe Nikola Albaneže.

Vladimir Dodig Trokut (Kranj, 4. IV. 1949 – Zagreb, 3. IX. 2018) je hrvatsko-svjetski likovni umjetnik, šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, povjesnik, antropolog, teoretičar, predavač, publicist, tvorac mnogobrojnih muzejskih projekata i proizvodnih poligona – tvornica-muzeja; osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja.

Katalog izložbe (.pdf)



https://www.facebook.com/events/2370689689703982/