Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga Stjepana Šešelja 'Šesti tajnik ALU - ogledi i zapisi o likovnosti'

Knjigu hrvatskoga književnika Stjepana Šešelja "Šesti tajnik ALU - ogledi o i zapisi o likovnosti" objavio je zagrebački nakladnik Hrvatska kulturna zaklada (HKZ-HS).
vrijeme: 04.02.2020.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3
url: http://kinokino.hr/

Urednik knjige Miroslav Klem ističe da se ova knjiga bavi pitanjima hrvatske likovnosti poput ranije autorove knjige "S Neretve i Save", čime se autor potvrđuje i kao uvjerljiv svjedok likovnoga života Hrvatske, a ponajprije Zagreba.

Naglašava kako knjiga svjedoči o autorovu društvenom djelovanju tijekom petnaest godina na dužnosti tajnika Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tu je dužnost obnašao od 1980. do 1995. godine, napominje Klem i dodaje kako će čitatelj, premda knjiga nije dnevnik, u njoj naći brojne napise bilježene godinama.

Podsjeća kako su u tekstovima spomenuta imena i djelovanje važnih ljudi iz prošlosti i suvremenosti te iznimno važne obrazovne ustanove hrvatskoga naroda, ali i manje poznati događaji u kulturnoj javnosti.

Knjiga počinje, napominje Klem, navođenjem imena, životopisa, vremena djelovanja te isticanjem važnosti prvih pet tajnika Akademije - Branka Šenoe, Vjekoslava Cvetišića, Dane Kneževića, Luke Bradarića te Ivice Vrkljana.

U ostalom dijelu knjige autorov je opis događaja koji su se zbivali tijekom njegova obavljanja dužnosti, ističe Klem i dodaje kako je u knjizi bilješka i o nagovoru književnika Joze Laušića, bliskoga kiparima i profesorima Kruni Bošnjaku i Stipi Sikirici, tadašnjem dekanu Akademije.

Po Klemovim riječima knjigu će sa znatiželjom i zanimanjem čitati bolji poznavatelji hrvatskoga i zagrebačkog likovnog života, a posebice oni koji su bili povezani s Akademijom kao umjetnici.

Autor knjige je, uz redovite tajničke poslove, obnovio Akademijinu knjižnicu, pismohranu i fundus umjetnina. Radio je, navodi, i sa studentima organizirajući Školu pejzaža u suradnji s profesorima Kulmerom, Jordanom, Kokotom, Biffelom, Labašem, Pejakovićem i Keserom.

Studente završne godine studija, napominje, vodio u dolinu rijeke Neretve, gdje su stjecali dragocjena iskustva slikajući u krajoliku.

Ocjenjuje kako su brojni radovi nastali tih godina  sada vrijedno blago u Neretvanskoj riznici umjetnina i inih vrijednosti u Podgradini pokraj Opuzena.

Ističe kako su u knjizi brojna imena poznatih umjetnika, profesora Akademije i studenata koji su svojim djelovanjem i umjetničkim radovima stvarali povjesticu hrvatske likovne kulture.

Tu su, između ostalih, imena poput kipara Antuna Augustinčića, Krune Bošnjaka, Stanka Jančića, Frane Kršinića, Valerija Michielija, Vanje Radauša, Branka Ružića, slikara Josipa Biffela, Marijana Detonija, Krste Hegedušića, Alberta Konerta, Ferdinanda Kulmera, Omera Muijadžića, Frane Para, Dalibora Paraća, Ive Šebalja, Marina Tartaglie, Mladena Veže, napominje urednik knjige.

Naglašava kako autor otkriva mnoge zanimljivosti, među kojima je i prepričavana i različito interpretirana ne/zgoda profesora Đure Tiljka sa slikarom Ivom Dulčićem.

U knjizi "Šesti tajnik ALU - ogledi o i zapisi o likovnosti" (282 str.) objavljen je uz Šešeljeve tekstove i urednički osvrt Miroslava Klema, bilješka o autoru i njegovu djelu te indeks imena.

Književnik Stjepan Šešelj rođen je u 1947. u Podgradini pokraj Opuzena. Piše pjesme, drame za radio, kazalište i televiziju, romane, putopise, književne i likovne prikaze te osvrte na kulturne događaje. Autor je više knjiga, među kojima i romana za djecu "Kapetan Mikula mali". (Hina)