" />
natječaj

Književni natječaj za klimatsku fikciju 'Homo climaticum' 2018.


prijava: 14.01.2018.

Zelena akcija/Friends of the Earth Hrvatska, u suradnji s Kulturtregerom (Klubom Booksa) raspisuje natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra 'Cli-fi' - klimatske fikcije. Natječaj je otvoren do 14. siječnja, u 23,59 sati.

O natječaju:


Ove godine smo svjedočili_e činjenici da se klimatske promjene ne manifestiraju samo na udaljenom globalnom jugu, već da su i nama na vratima. Idealan primjer je Zadar koji je u svega nekoliko ljetnih tjedana srušio svjetski rekord u količini padalina u 24 h, dok je zadarska županija istovremeno pretrpjela velike suše i razorne požare. Takvi ekstremni vremenski uvjeti na lokalnoj razini klasičan su primjer klimatskih promjena i možemo ih očekivati i u budućnosti.


Kako vidimo, tema ovog natječaja ne gubi na važnosti, želimo nastaviti književnim formama širiti svijest o ovom gorućem globalnom problemu, stoga vas ponovno pozivamo da kroz priču ili pjesmu podijelite s nama: što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu - kao fragmentirani geo-politički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću? To želimo čuti od vas! Opširnije…

 

(R.P.B., 03.01.2018)