" />
nagrada

Godišnja nagrada HS AICA-e za likovnu kritiku Antunu Maračiću


vrijeme: 29.12.2017.
mjesto: Zagreb

Na Godišnjoj skupštini Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA održanoj u Orisu - Kući arhitekture u Zagrebu, Godišnja nagrada HS AICA-e za likovnu kritiku dodijeljena je likovnom kritičaru, kustosu i umjetniku Antunu Maračiću.

Nominirani za Godišnju nagradu bili su Igor Zidić i Antun Maračić, a o nagradi je odlučeno većinom glasova na skupštini. Također na skupštini je u članstvo Hrvatske sekcije AICA-e primljeno dvoje novih članova – Renata Šparada i Marko Stamenković, priopćeno je iz HS AICA.
 
Godišnja nagrada za likovnu kritiku Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA najprestižnija je nagrada za specifično područje likovne kritike u Hrvatskoj te predstavlja ne samo visoko priznanje autorima različitih generacija koji su je svojim radom u ovoj disciplini zavrijedili, nego i svojevrsnu stimulaciju za samu kritičarsku praksu čiji se prostor djelovanja posljednjih godina dramatično smanjuje, navodi se u priopćenju.
 
Osim toga, nagrada je vezana uz HS AICA-inu izdavačku produkciju budući da obvezuje autora na realizaciju i objavljivanje knjige tekstova u idućoj godini.   Nagrada se dodjeljuje onim članovima Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara koji su u godini koja se ocjenjuje pisanjem ili radio i TV - emisijama unijeli u likovnu kritiku novi duh i senzibilitet, nove teme i pristupe, ujedno stvarajući novu publiku i nove odrednice za kvalitetan razvoj likovne kritike u Republici Hrvatskoj.
 
U obrazloženju dodjele nagrade Antunu Maračići, dr. Leonida Kovač i dr. Sandra Križić Roban navele su da je "umjetnik, kritičar, kustos i autor brojnih tekstova o suvremenim umjetnicima Maračić od 2013. godine vodio  program Galerije Forum u Zagrebu. U sklopu toga priredio je niz zapaženih izložbi umjetnika mlađih generacija, kao i umjetnika neoavangarde, surađujući usto i u projektima koji promoviraju djela manje poznatih autora, poput Branka Vlahovića. Osim toga, galeriju je otvorio mlađim kustosima koji su samostalno ili s njim u suradnji promovirali nova čitanja suvremene prakse. Na taj je način Galerija Forum iznova postala važno izložbeno mjesto u gradu Zagrebu, pri čemu je ranija koncentracija na visokomodernističke sadržaje preusmjerena na nešto drukčija događanja, reflektirajući opće društveno stanje i problematičnu stvarnost našeg prostora namijenjenog umjetnosti. Za godišnju nagradu Hrvatske sekcije AICA za 2016. godinu predlažemo njegov kritički i izložbeni opus realiziran u Galeriji Forum".
 
Iz Maračićeva opusa u prošloj godini izdvajaju autorsku koncepciju i tekst izložbe "Deset godina poslije", posvećene Željku Jermanu (srpanj 2016.), zasnovane na osobnom iskustvu i prijateljevanju s umjetnikom. (Hina)

(R.P.B., 03.01.2018)