Preskočite na glavni sadržaj

Na 'Seljačkoj buni' 8. veljače kod Stubice nastupa i Let 3

Edukativno-povijesna 12. manifestacija - Seljačka buna, kojom se prikazuje nekadašnja 'borba seljaka za pravicu', održat će se 8. veljače kod dvorca Stubički Golubovec nakon čega počinje 'Buna party' uz grupe Let 3 i Picksiebnere, najavio je u utorak organizator priredbe Družba vitezova Zlatnog Kaleža.
vrijeme: 08.02.2020.
mjesto: Donja Stubica
url: https://www.facebook.com/tzpdonjastubicaigornjastubica/
"Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu, rekonstruira se 12. put na zagorskim bregima. Spomen je to na ustanak seljaka u 16. stoljeću protiv vlastele koja ih je ugnjetavala, a manifestaciju je lani pogledalo 20.000 ljudi", rekao je novinarima Ivan Štefek iz Družbe vitezova Zlatnog Kaleža.
 
U ovogodišnjem dosad najraskošnijem izdanju, dodaje Štefek, okupit će se najveći broj sudionika bitke, više od 250. Program se odvija na dvije lokacije uz posebne specijalne efekte, a uz izložbe i prezentacije bit će održan i srednjovjekovni sajam.
 
"Zaljubljenici u ovakve povijesno-edukativne događaje, koji se pridruže spektaklu, mogu na trenutak biti dio povijesnog bunta malog čovjeka protiv izrabljivača i biti dio velike Seljačke bune iz 1573. godine", poručio je Štefek.
 
Direktorica turističke zajednice Donja i Gornja Stubica Kornelia Vnučec napomenula je kako je rekonstrukcija bitke kod Stubice dobitnica turističke nagrade "Simply the best" za najbolji povijesni prikaz i turističko događanje. Pozvala je građane da dođu na Bunu jer je ona postala od velike važnosti za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i hrvatsku turističku kartu.
 
"Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici bit će otvoren 31. siječnja u sklopu Noći muzeja. Na Spomeniku Seljačkoj buni i Matiji Gupcu bit će prikazan video mapping 'Gubec teatar', otvorit će se izložba Jan Vitovac - češki vitez, zagorski grof i promovirati strip Nika Titanika '1573'", najavila je.
 
"Puntanje kmetov" počinje 1. veljače ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, tamo se okuplja  kmetsko vodstvo koje na čelu s Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Velike seljačke bune. Započinje naoružavanje kmetova, "puntara" koji dižu bunu. Organiziran je i 50. planinarski pohod "Stazama Gupčevih puntara" u organizaciji PD Stubičan.
 
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao je da će osigurati onoliki broj autobusa koliko bude zainteresiranih građana. "Ovom se manifestacijom još jednom prikazuje nesalomljivi duh zagorskog čovjeka", kaže Bandić.
 
Za zainteresirane organiziran je prijevoz ZET-ovim autobusima iz Ulice G. Ninskog (u zoni ulaza Importanne centar) od  9,30 do 12,40 sati, a povratak za Zagreb od 18 do 21,10 sati. (Hina)

Facebook event