Preskočite na glavni sadržaj

'Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine. Zbirka Pambianchi - Kramarić'

Povodom Dana Grada Dubrovnika i njegovog zaštitnika svetog Vlaha, u organizaciji Grada Dubrovnika i Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića, u četvrtak, 30. siječnja 2020., u 18 sati, u Lazaretima će biti upriličeno otvorenje izložbe - Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine. Zbirka Pambianchi - Kramarić / Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi - Kramarić.
vrijeme: 30.01.2020.
mjesto: Lazareti, 5. lađa

Izložba će predstaviti najvrjednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz privatne zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i osvjedočenog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambianchija u autorskom izboru povjesničarke književnosti doc. dr. sc. Katje Bakija. Riječ je o izboru 73  naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća.

Izložena djela dragocjena su i značajna u kontekstu  razvoja  dubrovačke i hrvatske  književne povijesti i njezinog razmatranja u europskom kontekstu.Veliki dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanima uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost uz određeni broj hrvatskih i stranih autora koje su zanimale hrvatske teme.

Izložba će predstaviti knjige koje su imale veliki utjecaj na književna strujanja u vremenu u kojem su nastajale i koje su snažno utjecale na standardizaciju hrvatskog jezika, kao i na oblikovanje književnog standarda.

Izložba se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Bibliotece Nazionale Braidense iz Milana.