" />
koncert

25. Božićni koncert HPD-a 'Lipa' Osijek s humanitarnom namjenom


vrijeme: 25.12.2017. 20 h
mjesto: Osijek; crkva sv. Mihaela

Tradicionalni Božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva 'Lipa' Osijek  svake se godine na sam Božić (25. prosinca) održava u crkvi sv. Mihaela u Tvrđi. Valja istaknuti da Božićni koncert Lipe, po deseti put, ponovno ima i humanitarnu namjenu.  Ovogodišnji koncert je usmjeren na pomoć Odjelu za intenzivno liječenje djece u okviru Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek. 

Riječ je o odjelu koji je sa svojih šest kreveta jedini takav odjel u ovom dijelu Hrvatske. Prva najbliža jedinica nalazi se u KBC-u Zagreb, gotovo 300 kilometara daleko. Odjel je namijenjen zbrinjavanju životno ugrožene djece od novorođenačke dobi pa do 18. godine života. Ove godine uspjeli su se u manjoj mjeri prostorno proširiti, no budući da su prostori za sada nedovoljno opremljeni i uređeni za takvu vrstu posla, potrebna su im određena novčana sredstva kako bi se građevinskim radovima isti što primjerenije opremili.

 

Ulaz na sam koncert već je uobičajeno slobodan, no posjetitelji će biti pozvani da na izlazu iz crkve daju dobrovoljne novčane priloge u posebno označenu kutiju!

 

„Lipa“ će se publici predstaviti izborom više od 20 raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta, od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja. Zborom će, naravno, ravnati dirigentica prof. Valerija Fischbach, a cijeli koncert je pripremljen uz veliku pomoć kodirigentica, prof. Ozane Tomić i prof. Lidije Neznanović. 

 

Na svakom Božićnom koncertu lipašice i lipaši trude se svojim sugrađanima prirediti niz glazbenih užitaka i iznenađenja, a tako je i ovaj, 25. jubilarni put. Niz lipašica i lipaša ponovno će se prikazati i u drukčijem, solističkom svjetlu, i to i na vokalnom i na instrumentalnom planu. Kao instrumentalna pratnja u pojedinim pjesmama predstavit će se: Igor Rončević (klavir); Mateo Grigić (cajon), Lovro Vukadinović (flauta) i Kristijana Turalija (flauta). Kao vokalni solisti predstavit će se Filip Krajnović, Juraj Padovan i Lovro Vukadinović, Marijana Matijević, Đurđica Tomaš-Grubešić, Snježana Lakotić, Dora Vestić i Kristijan Wölfl.  Posebni gosti koncerta su osječka gajdašica Anita Šteter i osječka bubnjarska skupina RitmOS.

 

Repertoar ovogodišnjega koncerta čine neke nove skladbe, ali i skladbe koje su na osobit način obilježile sve prethodne božićne koncerte, skladbe koje su lipašima i vjernoj publici posebno prirasle srcu. Na ovom koncertu pjevat ćemo na čak deset jezika, najviše do sada: hrvatskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, ruskom, ukrajinskom, mađarskom i nigerijskom, i po prvi put na francuskom i švedskom! No, zapravo preko svih tih jezika Lipa progovara jednim jedinim univerzalnim jezikom: glazbom.

 

(R.P.B., 21.12.2017)

Tagovi: koncert, osijek