" />
koncert

Božićni koncert Muzičke akademije u Puli


vrijeme: 21.12.2017.
mjesto: Pula

Koncert na kojem nastupaju Ana Mikac - sopran, Georgie Goldin - sopran i Marija Ticl - sopran, Akademski mješoviti zbor, Akademski harmonikaški orkestar, Domeniko Briški – dirigent, održat će se u crkvi Sv. Antuna u Puli u četvrtak, 21. prosinca, u 19 sati. Ulaz je slobodan!

Prvi dio koncerta je oratorijsko djelo Magnificat Johna Ruttera pisan za sopran ili mezzosopran solo, zbor i komorni orkestar sa orguljama.
 
U drugom dijelu Božićnog koncerta nastavit će se prije 3 godine započeta tradicija izvođenja prekrasnih hrvatskih božićnih pjesama, od kojih su neke vrlo malo poznate. Također neke od njih sežu u daleku prošlost u vrijeme izdavanja znamenitog zbornika Cithara octochorda. Zbornika latinskih i hrvatskih crkvenih napjeva, objavljenog u Beču 1701. te 1723. i 1757. u Zagrebu. Čini se da ga je priredio zagrebački kanonik Toma Kovačević. Napjevi su podijeljeni u 8 dijelova prema crkvenoj godini (došašće, Božić, korizma, Uskrs, obične nedjelje, Marijini blagdani, svetački blagdani, pokajnička služba) po čemu je zbornik dobio naziv.

(R.P.B., 21.12.2017)