Preskočite na glavni sadržaj

'Antigona' Slavoja Žižeka gostuje u belgijskom kazalištu Théâtre de Liège

Dramska predstava 'Antigona' slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, prema Sofoklovoj tragediji, nastala specijalno po narudžbi za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gdje je praizvedena u listopadu 2019. u režiji Angele Richter, gostuje 28. i 29. siječnja u belgijskom kazalištu Théâtre de Liège.
vrijeme: 28.01.2020.
mjesto: Belgija
url: http:/www.hnk.hr
Predstava je nastala u koprodukciji HNK-a Zagreb, Théâtre de Liège u Belgiji i Fondacije Emilia Romagna Teatro iz Italije. Kako se ističe u najavi, gostovanje u Belgiji dio je Europskog programa HNK-a u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture RH, a u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu posljednjih nekoliko sezona surađuje s kazalištem u Liègeu. Tako je prošle godine s velikim uspjehom prikazana baletna predstava "Apoksiomen" u koprodukciji s Théâtre de Liège, kompanijom As Palavras i Ministarstvom Federacije Wallonie- Bruxelles. Prije nekoliko godina, u produkciji HNK-a Zagreb i Emilia Romagna Teatro Fondazione, te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege nastala je predstava "Evanđelje".

 

Žižek je svoju "Antigonu" skicirao kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, nudeći tri moguća kraja, koji ostavljaju gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone. Njemačka redateljica hrvatskih korijena Angela Richter postavila ju je kao filozofski i politički eksperiment koji otvara suvremena pitanja.

 

Antigonu glumi Iva Mihalić, Luca Anić njezinu sestru Ismenu, Kreonta utjelovljuje Mislav Čavajda, Hemon je Filip Vidović, Glasnik Silvio Vovk, a Barbara Vicković u ulozi je Zborovođe, dok je nacionalna prvakinja Alma Prica utjelovila proroka Tiresiju. Zbor čine Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan i Tin Rožman.

 

Nakon gostovanja u Belgiji, "Antigona" će nastaviti svoja europska gostovanja u talijanskoj Modeni, 26. i 27. veljače, na VIE festivalu. (Hina)